:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Mart 01, 2019   12:27

0

83

Lavrov: Amerika namerava da naoruža venecuelansku opoziciju

Rusija je zabrinuta zbog planova Vašingtona da naoruža venecuelansku opoziciju. Moskva raspolaže podacima da SAD nameravaju da kupe oružje od jedne istočnoevropske zemlje za te potrebe, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

„Reč je o vatrenom oružju, prenosnim raketnim kompleksima, kao i o drugom naoružanju koje SAD nameravaju da prebace bliže Venecueli koristeći avio-kompaniju jedne izuzetno poslušne postsovjetske zemlje“, istakao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa zamenicom venecuelanskog predsednika Delsi Rodrigez u Moskvi.

Lavrov nije isključio i mogućnost pokretanja američke vojne intervencije protiv vlade aktuelnog predsednika Nikolasa Madura.
„Poznavajući pristup koji upražnjava administracija SAD sve je moguće, pa čak i vojna intervencija, iako je to u potpunosti u suprotnosti sa međunarodnim pravom“, istakao je.

„Međutim, ukoliko susedi Venecuele ne podrže tu intervenciju, Amerika ništa neće moći da izvede. Brazil i Kolumbija su već saopštile da neće da podrže takvu odluku. Ako održe reč, ništa od toga neće biti“, ukazao je Lavrov, dodavši da svega jedan ili dva saveznika SAD na južnoameričkom kontinentu takvu operaciju podržava.

Lavrov je istakao i da je zvanični Karakas, pa i sam predsednik Nikolas Maduro, spreman za dijalog sa opozicijom bez bilo kakvih preliminarnih uslova, međutim samoproglašeni predsednik i lider opozicije Huan Gvaido je protiv toga. „Jedini cilj Amerike je da delegitimizuje Madura“, naglasio je.

Istovremeno, Rodrigezova je istakla da je razlog nastanka humanitarne krize u Venecueli ekonomska blokada koja je uvedena protiv nje. „Nama je potrebno da ukinu blokadu koja stopira ulazak prehrambenih proizvoda u zemlju, kao i lekova. To je razlog celokupne situacije“, naglasila je.

Prema njenim rečima, Karakas je zainteresovan za dijalog sa opozicijom i podržava takozvani „mehaniazm Montevideo“, jer bi se na taj način postiglo kojekakvo razumevanje između podeljenih Venecuelanaca.

„Niko ne može da zahteva da Karakas prekrši ustav Venecuele i da sprovede nove predsedničke izbore. Venecuelanski narod je podržao imadura, zbog toga mi štitimo našu zemlju. Mi štitimo ustav naše zemlje“, istakla je.

Rodrigezova je podržala formiranje neformalne grupe u UN za zaštitu međunarodnog prava i istakla da je Venecuela spremna da sa drugim zemljama pronađe novu geopolitičku „morfologiju“ današnjeg sveta.

Izvor: Sputnik

VenecuelaopozicijaSADnaoružanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva