:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Jul 17, 2019   9:07

0

111

Lavrov: Kina pretnja po Rusiju? Mit onih koje brine naš razvoj

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov odbacio je kao mit to da Kina predstavlja pretnju po Rusiju.

Lavrov u intervjuu ruskom listu Argumenti i fakti poručio da "Kina ne predstavlja nikakvu pretnju po Rusiju", preneo je Tas.

"Konačno rešenje pitanja rusko-kineske granice odavno je postignuto. Nepostojanje teritorijalnih zahteva zabeleženo je u bilateralnom Sporazumu o dobrosusedskim odnosima i prijateljskoj saradnji iz 2001. godine, podsetio je Lavrov.

Kako je dodao, imajući to u vidu, za pokušaje isticanja mita o kineskoj pretnji vidi se da potiču od onih koji su zabrinuti zbog konstruktivnog razvoja rusko-kineskih odnosa.

Navodi se da je, komentarišući glasine da oko 12 miliona Kineza živi na ruskom Dalekom istoku i u regionima Sibira, Lavrov rekao da sumnja u preciznost tih podataka i dodao da je zabrinutost u vezi sa tim pitanjem očigledno preuveličana.

"Smer koji Rusija i Kina slede ka jačanju dobrosusedskih odnosa višeznačan je i dugoročan i ne pogađaju ga kratkoročne fluktuacije. Rusko-kineska saradnja nije usmerena protiv bilo koga. Njen glavni cilj jeste da pomaže društvenom i privrednom razvoju i prosperitetu naših nacija i naroda", poručio je Lavrov.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva