:

:

TV Most

clock

Jun 04, 2022   21:05

0

64

Lavrov kritikovao EU zbg ZSO: Povukao paralelu sa Minskim sporazumom - nemaju želju da ubede Kijev i Prištinu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je za Radio-televiziju Republike Srpske da je Zapad prećutkivao oštrinu problema u Ukrajini i da se stvorio utisak da se u ovoj zemlji pre 24. februara ništa nije dešavalo. "Tokom godina sabotiranja Minskog sporazuma ubijeno je 14.000 civila", rekao je Lavrov.

Lavrov je istakao da je sve počelo "davno, u najmanju ruku 2014. godine kada su, uprkos garancijama Francuske, Nemačke i Poljske, koje su podržale dogovor postignut između tadašnjeg predsjednika Ukrajine i opozicije, ujutro sledećeg dana nakon potpisivanja dokumenta neonacisti i ultraradikali preuzeli vlast u Ukrajini, a Nemačka, Francuska, a i cela EU zajedno sa njima, jednostavno pokazali svoju bespomoćnost i slabost".

Dodao je da se to nastavilo kada su "neonacisti, koji su osvojili vlast u Ukrajini, 2. maja u Odesi spalili 50 ljudi i 2. juna, kada su ukrajinske oružane snage i borbena avijacija bombardovali centar Luganska i druga mesta na istoku zemlje".

- Bombardovali su ih samo zbog toga što su odbili da prihvate rezultate antiustavnog državnog udara, što su odbili da žive u okviru neonacističkih pravila, potpuno rusofobskih, potpuno ekstremističkih, koji zapravo, ponavljaju sve temeljne tradicije Trećeg Rajha i poštuju kao junake one ljude koji su u to doba sarađivali sa nacistima - rekao je Lavrov.

Lavrov kaže da je Minski sporazum iz 2015. godine bio šansa da se očuva teritorijalni integritet Ukrajine, te da ne bi bilo razloga za odbranu Donbasa kada bi ovaj sporazum bio ispunjen.

Istakao je da je EU na primeru Minskog sporazuma i Sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji dokazala da nema kredibilitet, da ne može da poštuje dogovor i nema želju da ubedi Kijev i Prištinu da ispunjavaju svoje obaveze. 

- Usput, u slučaju sa Minskim sporazumom, još je zanimljivije zato što je taj dogovor bio odobren od strane Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija i bez obzira na to EU je pljunula na njega i pogazila isto kao Amerika. Oni su sve radili kako bi podsticali kijevski režim u pogledu njegovih rusofobskih aktivnosti - tvrdi Lavrov.

Lavrov kaže da je ispunjenje Minskog ugovora godinama sabotirano te je, "umesto pružanja prava korišćenja ruskog jezika u Donbasu, kijevski režim zabranio i rusko obrazovanje, medije, u kulturu i književnost i istovremeno zakonodavno podsticao neonacističku teoriju i nacističku praksu, uključujući stvaranje odgovarajućih bataljona i jačanje ovih simbola koji su, u stvari, takoreći proslavili hitlerovsku NJemačku".

- I to što je Evropa sve to mirno gledala, nateralo je mnoge naše istoričare i naučnike i politologe da se sjete kako se Evropa na početku odnosila prema Hitleru i koliko evropskih zamalja je mobilisalo vojnike u vojsku Trećeg rajha - rekao je Lavrov.

Izvor: Novosti online, RTRS; Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

LavrovEURusijaUkrajinaratKiMZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva