:

:

TV Most

clock

Februar 02, 2021   19:40

0

149

Lavrov: Naše povlačenje iz sporazuma zavisi od ponašanja SAD

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poručio je da je njegova zemlja spremna da konstruktivno razmotri trenutnu situaciju ukoliko Sjedinjene Države ponovo u potpunosti budu poštovale Sporazum o otvorenom nebu.

"Ako Sjedinjene Države ponovo u potpunosti budu poštovale taj ugovor, Rusija će biti spremna da konstruktivno razmotri ovu novu situaciju “, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa švedskom ministarkom spoljnih An Linde, penosi TAS S.

Ruski ministar je izjavio da bi bilo pogrešno reći da je proces povlačenja Rusije iz tog sporazuma već započeo.

"Potvrdili smo da smo doneli takvu odluku. Ali proces povlačenja započinje od trenutka kada službeno obaveštenje dostavimo depozitarima tog sporazuma", rekao je Lavrov.

On je podsetio da je prethodna američka administracija nakon povlačenja iz sporazuma zahtevala od svojih NATO saveznika da informacije koje bi prikupili na ruskoj teritoriji dele sa SAD.

"Zbog toga smo pozvali naše kolege da potvrde svoje obaveze sadržane u ugovoru i da informacije prikupljene u procesu inspekcijskih letova neće biti prosleđene trećim licima, a dobili smo nejasan odgovor, što je podstaklo zaključak da je američki pritisak na Evropljane postigao cilj i da ne isključuju da ta obaveza iz ugovora može biti prekršena", naglasio je Lavrov.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova 15. januara saopštilo je da su pokrenuti međunarodni postupci za povlačenje Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu i da će kada se te procedure završe o tome obavestiti potpisnike ugovora.

Vašington je nekoliko godina optuživao Moskvu za selektivno poštovanje sporazuma i za kršenje niza klauzula tog međunarodnog dokumenta, a Rusija je takođe iznosila primedbe na američku primenu dogovorenog, te su SAD zvanično napustile Sporazum o otvorenom nebu 22. novembra 2020, podseća agencija.

Izvor: T a n j u g

Sergej LavrovRusijaSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva