:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Februar 09, 2019   8:09

0

125

Lavrov: Ne zaboraviti čemu nas je naučila istorija

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je da su svi pokušaji da se Moskva natera da donese određene spoljnopolitičke odluke osuđeni na propast.

"Nije prvi put da je Zapad opsednut sopstvenim prvenstvom, ali ne treba zaboraviti čemu nas je naučila istorija. Niko ne treba ni da sumnja u to da su pokušaji da se Moskva natera da donosi određene spoljnopolitičke odluke osuđeni na propast", poručio je Sergej Lavrov na svečanosti povodom Dana diplomata.

Lavrov je podsetio da je još u oktobru 2014. godine njegov prethodnik Jevgenij Primakov istakao da je Rusija pokazala da je zemlja koja štiti nacionalne interese u višepolarnom svetu.

"Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima to nije po volji, ali takav je objektivni tok istorije", rekao je Lavrov, preneo je Sputnjik.

On je naglasio da će Rusija težiti da odnose s Evropskom unijom i SAD gradi na osnovu ravnopravnog dijaloga.

"Ne nedostaje nam spremnosti za saradnju u vezi s bilo kojim pitanjem, ali ne na osnovu ultimatuma, nego na osnovu ravnopravnog dijaloga, zasnovanog na uzajamnom poštovanju", rekao je Lavrov i dodao da su predlozi Rusije u vezi s tom saradnjom odlično poznati.

Šef ruske diplomatije se osvrnuo i na ulogu Rusije u rešavanju krize u Siriji i na jugoistoku Ukrajine.

"Nastavićemo da doprinosimo rešavanju brojnih kriza i sukoba na svetskom nivou, uključujući Siriju, gde su u velikoj meri zahvaljujući Rusiji uništena glavna uporišta terorista i gde je sačuvana državnost", rekao je Lavrov.

Kada je reč o situaciji u Donbasu, Lavrov je istakao da će Moskva nastaviti da insistira da se u potpunosti ispune odredbe Minskog sporazuma.

Izvor: FoNet

LavrovRusijaSADEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva