:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2022   17:47

0

109

Lavrov: Oružje isporučeno Ukrajini na crnom tržištu Albanije i Kosova

Prenosivi raketni sistemi "Stinger" i protivtenkovski sistemi "DŽavelin" koje je Zapad isporučio Ukrajini već se prodaju na crnom tržištu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Naravno, ne smeta da se malo bolje pogleda šta se već dešava sa oružjem dostupnim u Ukrajini, tim ‘Stingerima’, ‘Džavelinima’. Oni su vec´ na crnom tržištu. Pojavili su se u Albaniji i na Kosovu, o tome se otvoreno govori i prodaju se sa popustom, da tako kažem. Sve u svemu, u toku je proces osvajanja crnog tržišta", konstatovao je Lavrov, preneo je Sputnjik.

On je dodao da se nada da vojska na Zapadu shvata sve rizike povezane sa isporukom teškog naoružanja Ukrajini.

"Zaista se nadam da osim političara koji neodgovorno zahtevaju da se Ukrajini isporuči sve što želi, još uvek postoje vojna lica koja shvataju šta je u pitanju i koji shvataju rizike koji su sa tim povezani", rekao je Lavrov u intervjuu za NTV.

Lavrov je podsetio da "Zelenski izjavljuje: dajte mi dalekometno oružje, neću napadati ciljeve na teritoriji Rusije".

"A da li on Krim smatra teritorijom Rusije? Da li Donbas smatra teritorijom LNR i DNR?“, istakao je ministar.

Govoreći o ukrajinskim pretnjama da će razneti Krimski most, Lavrov je rekao da su sve pretnje uzete u obzir i da će takvi planovi propasti.

"Znate, mi ipak imamo odgovornu vojsku i sve ove pretnje se uzimaju u obzir. Nema dima bez vatre i uveren sam da će svi ovi planovi pretrpeti krah", dodao je on.

Lavrov smatra da su zapadne zemlje spremne da nanesu štetu sebi kako bi kaznile Rusiju.

"Zarad postizanja strateškog cilja, Zapad je, prvo, spreman da ugrozi svoje građane zarad geopolitičkih ambicija, a drugo, primorava sve ostale da postupaju po istom principu, pribegavajuci direktnim ucenama, pretnjama, ultimatumima i drugim niskim koracima i metodama. Spremni su čak i da na sopstvenu štetu kažnjavaju Rusiju, na štetu svojih građana", istakao je ruski šef diplomatije.

On je, takođe, upozorio na to da Zapad namerava da od Moldavije napravi drugu Ukrajinu.

"Kišinjev se bavi prosjačenjem, preteći da će Moldavija ubrzati svoj put ka Evropskoj uniji ukoliko Rusija ne pristane na ustupke u vezi s gasom", rekao je Lavrov.

"Potrošački pristup današnjeg moldavskog rukovodstva je veoma ilustrativan kada kažu: hajde mi sad da stupimo u Evropsku uniju, a posle ćemo videti šta će nam tamo obećati, tada ćemo rešavati da li da ostanemo u Zajednici nezavisnih država. I izjave kao što su: Rusi su dužni da nam ponovo daju popust za gas, da odlože plaćanje", rekao je Lavrov.

Izvor: T a n j u g; Foto: EPA

LavrovUkrajinaRusijaKiMoružje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva