:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Februar 24, 2022   17:35

0

136

Lavrov: Postoji šansa da se svet vrati međunarodnom pravu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da se nada da i dalje postoji šansa da se svet vrati međunarodnom pravu i međunarodnim obavezama, ali i naglasio da NATO "ima 'apetit' prema celoj planeti".

"Nažalost, naši zapadni prijatelji ne poštuju međunarodno pravo, pokušavajući da ga razore i da promovišu ono što nazivaju 'poretkom, zasnovanim na pravilima'", rekao je šef ruske diplomatije tokom razgovora s pakistanskim kolegom, a prenosi Ministarstvo inostranih poslova Rusije,

"Predsednik Rusije Vladimir Putin jutros je detaljno govorio o dejstvima NATO-a i objavi da se sada ne ograničavaju na teritorije država-članica Alijanse, nego da njihove pretenzije imaju mnogo veće razmere. Oni su 'odgovorni za svetsku bezbednost'. To kako oni razvijaju takozvane strategije u Indo-pacifičkom regionu - definitivno svedoči o tome da imaju 'apetit' prema celoj planeti", rekao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

Naveo je da su obavljeni napeti i detaljni razgovori s američkim kolegama i s drugim članicama NATO-a.

"Pošto preduzimamo mere koje je predsednik objavio radi zaštite bezbednosti zemlje i ruskog naroda, mi ćemo definitivno uvek biti spremni za dijalog koji će nas vratiti pravdi i principima Povelje UN", poručio je ruski ministar.

Zaharova: Ovo je pokušaj da se spreči globalni rat

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da "specijalna vojna operacija Rusije u Donbasu" nije početak rata, već pokušaj da se spreči globalni rat.

"Kao prvo, ovo nije početak rata. To je veoma važno. Naša želja da sprečimo razvoj događaja koji bi mogli prerasti u globalni rat. I drugo, ovo je kraj rata. A ako neko ne zna, ratovalo se osam godina. Krvavo, sa gubicima među civilnim stanovništvom“, rekla je Zaharova, a prenosi Interfaks.

Zaharova je za televiziju Rosija-24 rekla da su zapadne države odbacile sve mogućnosti za pregovarački proces sa Moskvom.

Ona je kazala da su "apsolutna laž" optužbe Zapada da je Moskve odbila da sedne za pregovarački sto i da se ponaša agresivno, prenosi TASS.

Zaharova je rekla da lažu i "oni koji veruju da je rat, kako ga zovu, počeo danas".

"Rat traje već osam godina i već osam godina Rusija ulaže sve moguće napore - političke, diplomatske, kako bi ga zaustavila i sprečila da se razvije u nešto globalnije", poručila je Zaharova.

Izvor: T a n j u g

Sergej LavrovMarija ZaharovaRusijaUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva