:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Mart 28, 2022   13:05

0

137

Lavrov: Pregovori o miru bi mogli da budu i u Beogradu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da bi pregovori sa Ukrajinom mogli da budu održani i u Beogradu, kao i da su pored Istanbula, gde je već dogovoren sastanak, spremni da razmotre i druge lokacije za pregovore uključujući i Beograd.

Lavrov je tako odgovorio u intervjuu za srpske medije na pitanje šta misli da li bi Beograd bio savršeno mesto za pregovore za okonačanje ovog rata.

"Beograd sa svojm statusom, kao grad i tačka gledišta u potpunosti odgovara za bilo kakve pregovore i na svim nivoima", rekao je Lavrov.

Istakao je da mesto pregovora treba da bude prihvatljivo i za jednu i drugu pregovaračku ekipu.

"Imali smo tri puta direktne razgovore u Belorusiji, a onda smo imali pauzu, jer zbog tehničkih razloga nije moglo da bude direktnih razgovora. Sada je dogovor postignut za sastanak u Istanbulu. To održava geografsku tačku gde su se podudarile mogućnosti obe zemlje", naveo je Lavrov.

Ponoviću spremni smo da sagledamo i druge lokacije za pregovore uključujući i Beograd, poručio je Lavrov.

Nema sumnje u dobro rešenje za NIS

Rusija i Srbija pronaćiće najbolje moguće rešenje za NIS, u to nema nikakve sumnje, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je, u razgovoru srpske medije, a na pitanje T a n j u g a  da li je bilo razgovora sa zvaničnim Beogradom o preuzimanju vlasništva nad NIS-om i da li je Rusija spremna da preda vlasništvo i pod kojim uslovima, kazao da dve zemlje imaju jako dobre odnose.

On je kazao da NIS ima značajnu ulogu u privredi Srbije i da doprinosi snažno srpskom budžetu.

"Rešenje će biti pronađeno na osnovu dogovora dve zemlje i kompanije. Nema tu nikakve sumnje", podvukao je Lavrov.

Ne mogu da odgovaram na odluke Srbije vezano za uvođenje sankcija Rusiji

On je izjavio da ne može da odgovara na odluke koje donosi Srbija i njeno rukovodstvo vezano za uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, kao i da Rusija duboko poštuje srpski narod i njegovu privrženost svojim tradicijama i prijateljima.

Lavrov je u onlajn intervjuu sa četiri srpska medija kazao da su Srbi i Rusi bratski narod koje povezuje i zajednička istorija, kao i pobede u borbi protiv zajedničkih neprijatelja.

"Ne mogu da odgovaram na odluke koje donosi Srbija i njeno rukovodstvo. Mi smo bratski narodi, objedinjuje nas zajednička istorija, zajedničke pobede protiv zajedničkog neprijatelja i vidimo koliko su ta osećanja ukorenjena u duši srpskog naroda i njegovog istorijskog sećanja", kazao je Lavrov, odgovarajući na pitanje Novosti.

Ističe da Rusija nikada ništa ne nameće silom i dodaje da zapad to čini putem ekonomskih i drugih ucena.

"To nije pristojno, tako se ne treba ponašati ni u društvu, a ni na međunarodnoj sceni kad svima pokušavaju da zavrću ruke. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govorio više puta o toj temi kada je rekao da Srbija ima svoje interese. Duboko poštujemo srpski narod i njegovu privrženost svojim tradicijama i svojim istorijskim prijateljima",

Cilj sankcija obuzdavanje Rusije na strateškom planu

Minsitar spoljnih poslova Sergej Lavrov kazao je danas da Rusija primećuje pritisak koji se vrši na balkanske zemlje i Srbiju da se priključe sankcijama Ruskoj Federaciji i ocenjuje da je cilj tih sankcija da se "obuzda Rusija na strateškom planu".

Lavrov je to rekao u razgovoru sa četiri srpska medija, a odgovarajući na pitanje da li je iznenađenje to što su sankcije uvele i neke zemlje koje su bile u dobrim odnosima sa Rusijom.

"Vidimo da se vrši pritisak u okviru antiruske kampanje koji zapadni političari nazivaju totalni rat protiv Rusije. To nije počelo sada, to nema ništa zajedničko sa ekonomskim vrednostima, to je u cilju nastavka pritiska na Rusiju", kazao je Lavrov.

Ističe da su sada sankcije proširene na sve sfere - ekonomske, kulturne, humanitarne delatnosti i dodaje da je o tome govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno kada je, naglašava, podvukao da će se Srbija rukovoditi svojim interesima.

Lavrov kaže da i u EU ima zemalja koje imaju isti stav kao Srbija i navodi u tom smislu Mađarsku.

Što se tiče sankcija, kako navodi, zapad će uvek naći povod jer je cilj da se obuzdava Rusija na strateškom planu.

"Jedino što je zapanjujuće u ovoj etapi je eksplozija pećinske rusofobije koju lideri zapadnih država aktivno podstiču", kaže Lavrov i dodaje da se primećuje pokušaj SAD da nametne svoju hegemoniju na Balkanu.

Kako kaže, Brisel pokušava da potčini sve sebi, sve zemlje, da sve norme koncentrišu u sedištu EU i da oduzme zemljama članicama veliki broj koraka koje mogu da preuzimaju samostalno.

"SAD i EU odgovara ta agresivna antiruska linija. Vidimo pokušaj na Balkan i u drugim regionima sveta da SAD nametnu svoju hegemoniju. Nije toliko veliki broj zemalja na evropskom kontinentu koji mogu sebe smatrati suverenim i samostalnim. Oni koji ne žele da zbog svojih nacionalnih interesa se priključe sankcijama, imaju puno pravo da se naziva samostalnom državom bez obzira na dimenzije", kazao je Lavrov.

Glasine o Putinu i Šojguu potpuna glupost

Glasine o lošem zdravlju ruskog predsednika Vladimira Putina i o navodnom nestanku ministra odbrane Sergeja Šojgua su gluposti koje šire ukrajinske službe, tvrdi ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„To su gluposti koje šire specijalne službe UKrajine, ali i neoliberali iz Rusije koje se nalaze u inostranstvu i kojima daju papire sa uputstvima šta treba da govore tog dana“, rekao je on.

Lavrov je, u to rekao u razgovoru sa srpskim novinarima, odgovarajući na pitanje Novosti, i istakao da su svi živi, zdravi i da rade.

„Svakodnevno se to može videti preko televizije i društvenih mreža. Cela vlada i predsednik rade na očuvanju interesa Rusije“, podvukao je on.

Putin nikada nije odbijao sastanak sa Zelenskim

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da ruski predsednik Vladimir Putin nikada nije odbijao susret sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, ali da bi taj susret trebalo da bude dobro pripremljen.

Lavrov je u razgovoru sa četiri srpska medija, a na pitanje T a n j u g a  da li je moguć susret Putina i Zelenskog, kazao da bi bilo kontraproduktivno samo se sastati i razgovarati.

"Sastati se i samo razmeniti mišljenja bilo bi kontraproduktivno", kazao je Lavrov.

Podsetio je da se pregovori s ukrajinskom stranom nastavljaju sutra u Istanbulu.

"Mi smo zainteresovani da bude postignut rezultat, pre svega da se prekine ubijanje stanovnika Donbasa o čemu je zapadna javnost ćutala i nijednom nije kritikovala dok je bombardovana civilna struktura i ginulo na hiljade civila", kazao je Lavrov.

Priština koristi situaciju, hoće da ostvari kvazinezavisnost

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov kazao je da Priština dajući podršku Ukrajini želi samo da iskoristi situaciju da bi ostvarila priznanje svoje, kako je istakao, kvazinezavisnosti.

Lavrov je u razgovoru sa srpskim medijima naglasio da je stav Rusije poznat i nepromenjen.

"Naš stav je poznat. Mi smo upozoravali na nedopustivost podsticanja ponašanja Prištine i zalagali smo se da se pitanje rešava na osnovu Rezolucije 1244. Sporazum o formiranju zajednice srpskih opština napravljen je još 2013. godine, a kad podsećamo naše zapadne kolege da to nije sprovedeno - oni ćute", kazao Lavrov.

Ocenio je da je EU pokazala svoju potpunu neodrživost kao garant sporazuma i naglasio da je uveren da EU neće vršiti pritisak na Prištinu da ispuni dogovor čiji je garant bila.

"Neće vršiti pritisak ni SAD. One se osećaju sjajno, napravile su bazu Bondstil i spremne su da Prištini sve oproste", naveo je šef ruske diplomatije.

Lavrov je podsetio da je Evropska unija 2014. godine nastupila kao garant sporazuma između tadašnjeg predsednika Ukrajine i opozicije, a sledećeg jutra je opozcija prekršila taj sporazum, a komenatsrišući mogućnost uspeha diplomatskih pregovora sa Ukrajinom.

Naveo da je rezultat diplomatije bio i drugi sporazum potpisan 2015. u Minsku, kojima je zaustavljen rat na istoku Ukrajine i kojima se otvara put za njenu federaciju kroz specijalni status za Donbas, a koji takođe nije ispunjen.

"Otprilike isti status koji je predviđen za Zajednicu srpskih opština na Kosovu, a i u jednom i u drugom sporazumu je EU neposredno učestvovala u postizanju ovog diplomatskog rezulatata i u oba slučaja je pokazala nesposobnost da ispuni ono što je dogovoreno", rekao je Lavrov.

On je rekao da Rusija želi da da šansu diplomatiji i da zato vodi pregovore sa Ukrajinom u Istanbulu, ali da nije siguran i da će dogovoreno biti ispunjeno s obzirom na slučajeve koje je naveo. "Pokazao sam primere,a tih primera je puno, kada su se postignuća diplomatije rušila od strane naših zapadnih kolega,ne možemo im verovati ", naglasio je Lavrov.

Izvor: T a n j u g

Sergej LavrovpregovoriRusijaUkrajinaBeograd
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva