:

:

TV Most

clock

April 04, 2022   22:04

0

120

Lavrov: Rusija koristi svaku priliku za sporazum sa Ukrajinom

Rusija nastoji da iskoristi svaku priliku za postizanje sporazuma sa Ukrajinom, poručio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Šanse da se postigne dogovor su uvek prisutne, rekao sam to više puta. Nameravamo da iskoristimo sve ove prilike. Ciljeve naše operacije najavio je predsednik Vladimir Putin, a mi radimo na ugrađivanju ovih ciljeva u ugovor, o kome se raspravlja, i koji se priprema; nadam se da će na kraju on biti sačinjen i konačno formulisan u svim svojim tačkama “, rekao je Lavrov, prenosi TAS S.

Rusija je spremna na iskren razgovor sa Zapadom, ali oni Moskvi pokazuju samo „označene karte“ da bi potvrdili sopstvenu veličinu, istakao je u obraćanju Lavrov.

„Spremni smo za iskren razgovor, ali isključivo za iskren. A kada naši partneri koriste obeležene karte, nismo spremni za to, to više nije ozbiljno, to je obična igra označavanja krivaca i demonstriranja sopstvene veličine“, konstatovao je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova rekao je i da izjave američkog predsednika Džozefa Bajdena o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koga je nazvao "ratnim zločincem" pokazuju da američki političari imaju grižu savesti.

"Pre svega mnogi američki političari koji su na početku rata u Iraku koristili dobro poznate izgovore i koji su uništili Libiju zajedno sa NATO partnerima i koji su izvršili invaziju na Siriju, imaju u suštini grižu savesti“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora o Ukrajini sa predstavnicima Lige arapskih država, navodi TASS.

Sankcije Zapada utiču na svetsku ekonomiju

Sankcije Zapada prema Rusiji, koje su bez presedana, utiču pre svega na svetsku ekonomiju, saopštio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posle razgovora sa kontakt grupom za Ukrajinu država Arapske lige.

„Kako ova situacija utiče na naše bilateralne odnose, uopšte odnose sa arapskim svetom, zemljama Bliskog istoka i severne Afrike. Ne utiče sama situacija na odnose, utiču apsolutno nelegitimne, protivpravne sankcije, sankcije bez presedana koje je Zapad objavio protiv Ruske Federacije, koje su pre svega veoma bolno pogodile globalnu ekonomiju“, saopštio je ruski ministar danas na konferenciji za novinare, prenosi TAS S.

Lavrov je rekao i da Zemlje NATO-a nastavljaju sa pokušajem mešanja u unutrašnje stvari bliskoistočnih i severnoafričkih zemalja, sprečavajući taj region u održivom razvoju.

On je naveo i da je Rusija spremna da sarađuje sa Arapskom ligom i informiše je o svim dešavanjima vezanim za ukrajinsku krizu.

Zemlje Arapske lige zainteresovane su za sigurnost svojih državljana u Ukrajini i njihov bezbedan povratak kući, izjavio je danas egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Hasan Šukri posle razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Moskvi.

„Zainteresovani smo za obezbeđivanje sigurnosti državljanima arapskih zemalja, koji su se našli u zoni sukoba, i njihov bezbedan povratak kući“, rekao je Šukri.

U današnjim razgovorima sa ruskim ministrom spoljnih poslova u Moskvi učestvuju ministri spoljnih poslova Alžira, Egipta, Jordana, Iraka i Sudana, kao i generalni sekretar Arapske lige i ambasador UAE u Rusiji.

Odluka o formiranju kontakt grupe za Ukrajinu doneta je na sednici Saveta Arapske lige 9. marta u Kairu, navodi TASS.

Rusija će danas u UN izvestiti o situaciji u Buči

Ruska misija pri Ujedinjenim nacijama organizovaće danas konferenciju za novinare na kojoj će podeliti materijale o situaciji u ukrajinskom gradu Buči, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Mi ćemo danas u Njujorku organizovati konferenciju za novinare, kroz našu stalnu misiju, da predstavimo detaljne materijale o stvarnoj situaciji u Buči, koju naše zapadne kolege nastoje da predstave kao dokaz o ruskim ratnim zločinima“, rekao je ruski ministar, prenosi TAS S.

Ukrajinske vlasti saopštile su juče da istražuju moguće zločine ruskih snaga nakon što su, kako tvrde, pronašle stotine tela razbacene po gradovima, uključujući Buču, a nakon povlačenja ruskih snaga iz te oblasti.

Lavrov je izjavio ranije danas da su mrtva tela "inscenirana", da su njihove slike i, kako je rekao, lažnu verziju ukrajinskih događaja, na društvenim mrežama proširile zapadne zemlje i Ukrajina, navodi ruska agencija.

Izvor: T a n j u g

LavrovsankcijeBučiUNZapad
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva