:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 15, 2020   16:04

0

41

Lavrov: Rusija pruža punu podršku Srbiji po pitanju KiM

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Rusija pruža punu podršku Srbiji po pitanju Kosova i Metohije i ponovio da je rezolucija 1244 SB UN temeljni dokument i okvir u kome treba da se radi sve u vezi sa KiM.

Lavrov je nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem rekao da sa žaljenjem primećuje da EU ne može da omogući realizaciju postignutih dogovora, pre svega o stvaranju Zajednice srpskih opština.

"Smatramo da takav stav pokazuje nemoć pred pristupima Prištine", rekao je Lavrov i pozvao Prištinu da prihvati odgovornost za ispunjenje onog što je dogovoreno, uz posredstvo EU.

Gvoreći o saradnji Srbije i Rusije, Lavrov je rekao da će biti nastavljena saradnja u svim pravcima spoljne politike,a da su konkretne pravce te politike dogovorili i usaglasili predsednik Rusije Vladimir Putin i Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je rekao najčvršći temelj koji omogućuje Srbiji i Rusiji da sarađuju jesu zajednička borba za iste vrednosti.

"Imamo usaglašene stavove da mora da se poštuje međunarodno pravo, povelja UN koja predviđa poštovanje principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta, nemešanje u unutrašnja pitanja drugih država", rekao je Lavrov.

On je kazao da je na sastanku sa Selakovićem razmotrio i pitanja vezana za dalje korake u međunarodnim organizacijama uključujuću UN, OEBS, Savet Evrope.

Ministar Lavrov je pozvao ministra Selakovića da poseti Rusiju.

Selaković: Hvala Rusiji što brani srpske interese

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković zahvalio je Rusiji i ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu na principijelom stavu po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i na tome što u međunarodnoj političkoj arena uvek dižu glas kako bi sačuvali interese Srbije.

Selaković je na zajedničkoj konferenciji za medije sa Lavrovim, zahvalio Rusiji i na tome što se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija redovno podnosi izveštaj o Kosovu i Metohiji, što se poštuje Rezolucija 1244 i što se čuje izveštaj Unmik-a.
Šef srpske diplomatije istakao je da Rusija brani srpske interese i u drugim međunarodnim i evropskim ogranizacijama u kojima je Srbija članica.

Naglasio je da je ruska podrška od velikog značaja za zaštitu prava srpskog naroda na KiM, imovine SPC, ali i korišćenja srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

"U otvorenom i sadržajnom razgovoru bili smo u prilici da razmenimo mišljenja po pitanju važnih međunarodnih pozicija, sa kojima delimo isto gledište, kao i da potpišemo Plan konsultacija između dva ministarstva u predstojećem periodu", rekao je Selaković.

Selaković je istakao da je bilateralna saradnja Srbije i Rusije na visokom nivou i da je veliki broj oblasti u kojima ta saradnja postoji i koja se razvija, dodajći da je posebno "pogonsko gorivo" dobila posetom ruskog predsednika Vladimira Putina prošle godine u januaru.

Naglasio je da su odnosi Srbije i Rusije prijateljski i istakao da ako je Spomen groblje oslobodiocima Beogrda i sva groblja Crvenoarmejaca i boraca simol zajedničke borbe protiv najvećeg zla - nacizma i fašizma, onda je, ističe Selaković, Hram Svetog Save simbol današnjeg prijateljstva i bratstva, kao i putokaz za saradnju u budućnosti.

Ruskom kolegi Lavrovu, još jednom je poželeo dobrodošlicu u Beograd i poručio mu je da se u Srbiji oseća kao kod svoje kuće.

"Ovde ste uvek dobrodošli", rekao je Selaković Lavrovu.

Izvor: T a n j u g, RTS

Sergej LavrovRusijaKiMNikola Selaković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?