:

:

TV Most

Foto: FoNet/AP

clock

Septembar 06, 2021   17:41

0

150

Lavrov: Severni tok 2 će početi sa radom za nekoliko dana, EU da objasni porez na ugljenik

Gasovod Severni tok 2 biće završen za nekoliko dana i poćeće sa radom, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Primećujemo da se Severni tok 2 sada direktno napada, jer su Amerikanci shvatili da će, uprkos svemu, biti završen i početi sa radom za nekoliko dana", rekao je Lavrov, prenosi agencija Tas s.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države žele da proguraju svoj tečni prirodni gas na tržište, koji se, kako kaže, uglavnom dobija ekološki škodljivom metodom i mnogo je skuplji.

Severni tok 2 čine dva kraka cevovoda ukupnog kapaciteta od 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, i proteže se od ruske obale preko Baltičkog mora do Nemačke.

Radovi na gosovodu su bili obustavljeni u decembru 2019. nakon što je kompanija Svis Olsis odustao od polaganja cevi zbog pretnji SAD-a sankcijama. Izgradnja je nastavljena u decembru 2020. godine.

Moskva traži da EU objasni porez na ugljenik

Rusija čeka objašnjenje Evropske unije u vezi sa prekograničnim porezom na ugljenik 27-članog bloka, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Postavili smo to pitanje EU i zatražili objašnjenje. Čekamo odgovor”, rekao je Lavrov, dodajući da je porez na ugljenik ”u suprotnosti sa pravilima Svetske trgovinske organizacije" (STO), prenosi Raša tudej.

Evropska komisija je u julu objavila nacrt akcionog plana o uvođenju prvog svetskog prekograničnog poreza na ugljenik, koji će naplaćivati na uvoz robe čija proizvodnja podrazumeva visoku emisiju ugljen-dioksida, kao što su gvožđe i čelik (uključujući i cevi, šine), zatim aluminijum, cement, đubrivo i električna energija.

Plan, koji praktično zahteva kompletno restrukturiranje ekonomije bloka, deo je programa EU za potpuno eliminisanje emisija ugljenika u Uniji do 2050. godine, poznatog pod nazivom Zeleni dogovor.

Boston konsalting grupa (BCG) nedavno je procenila da bi novi porez EU na ugljenik mogao da košta Rusiju skoro 11,7 milijardi dolara do 2030. godine i da bi u najvećoj meri pogodio rusku industriju čelika.

Rusko ministarstvo ekonomije je bilo nešto optimističnije, i procenilo je da bi taj namet mogao da košta ruski izvozni sektor 7,6 milijardi dolara.

Rusija je nedavno otkrila planove za jačanje karbonski neutralne industrije na vodonik, što bi moglo da pomogne zemlji da u budućnosti zadrži izvozne pozicije koje ima na evropskom tržištu.

Izvor: Танјуг

LavrovSeverni tok 2EUporez na ugljenik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva