Lavrov: Sporazum SAD će destabilizovati Bliski Istok

:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 17, 2020   11:53

0

27

Lavrov: Sporazum SAD će destabilizovati Bliski Istok

Plan američkog predsednika Donalda Trampa o mirnoj izraelsko-palestinskoj nagodbi, takozvani "sporazum veka", destabilizirajući je faktor za region Bliskog Istoka, ocenio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u obraćanju na Konferenciji za Bliski istok.

 

Čitav broj država na Bliskom Istoku i dalje prolazi kroz ozbiljne testove izazvane pokušajima nametanja njihovim narodima, sile, vrednosti i modela razvoja koji su za njih čudni, navedeno je u saopštenju koje je na konferenciji za Bliski istok Valdaj međunarodnog kluba za diskusiju pročitao zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Igor Morgulov, preneo je TASS.
"Danas se u Persijskom zalivu veštački podižu tenzije, a politički deo takozvanog ''sporazuma veka'', koji je predstavljen krajem januara, ozbiljan je faktor destabilizacije", stoji dalje u saopštenju.
Rusija veruje da se mir i stabilnost u celom regionu Bliskog istoka može osigurati samo oslanjanjem na međunarodno pravo i poštovanjem suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne nezavisnosti zemalja, napomenuo je Lavrov.
Na osnovu ovih principa sačuvana je sirijska državnost i postignut je opipljiv uspeh u ratu protiv terorizma, a pokrenut je i unutarsirijski politički proces, naveo je Lavrov.
Očigledno je da je najbolji način da se zaustavi eskalacija, rad na prevenciji novih sukoba, naglasio je Lavrov, napominjući da se zbog toga Rusija zalaže za uspostavljanje sveobuhvatnog mehanizma kolektivne bezbednosti i saradnje u regionu Persijskog zaliva.
Prema navodima ruskog ministra spoljnih poslova, predlozi Rusije uključeni su u odgovarajući koncept.
Uvereni smo da će njihova konzistentna primena pomoći da se postavi temelj za uzajamno poverenje u regionu Bliskog Istoka, napisao je Lavrov, poželevši učesnicima plodonosan rad na konferenciji.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva