:

:

TV Most

Foto: TASS

clock

Jun 06, 2022   13:01

0

124

Lavrov: Sramno sprečavanje posete neće uništiti odnose sa Srbijom

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je da sramno i nezamislivo sprečavanje njegove posete Srbiji, te poručio da niko neće moći da sruši odnose Moskve sa Srbijom.

"Desilo se nešto nezamislivo, oduzimanje prava jednoj suverenoj državi na ostvarivanje spoljne politike, blokiranje međunarodne delatnosti Srbije prema Rusiji", naveo je Lavrov na onlajn konferenciji za štampu.

On je istakao da se radi o još jednoj očiglednoj demonstraciji koliko su daleko NATO I EU spremni da idu u korišćenju najgrubljih sredstava namećući svoja pravila u međunarodnom pravu.

"Ako se ova poseta doživljava kao pretnja svetskih razmera, onda stvari na zapadu idu u lošem smeru", poručio je Lavrov.

Rekao je da je Srbija izložena "vici i vrištanju" da napravi konačan izbor, a s tim u vezi pomenuo objave bivšeg premijera Švedske Karla Bilta koji je rekao da je nešto najgore što Srbija može da uradi, upravo da primi šefa ruske diplomatije.

Lavrov je osudio i stav ambasadora SAD u Beogradu Kristofera Hila, koji je autorskom tekstu poručio da za Srbiju nije moguće nešto treće, već samo - istok ili zapad.

Lavrov je kazao da i neupućeni posmatrač može jasno da vidi da Brisel ne daje mogućnost suverenoj državi da ostvaruje svoja prava zapisana u Povelji UN.

Podsetio je da je NATO, kada je Rusija prošle godine ponudila ugovor o bezbednosti, ukazivao da ne može da ga prihvati, jer partneri imaju pravo na slobodan izbor, a sada su taj isti princip pogazili.

"Srbija ne treba da ima nikakve slobode izbora. To je cinizam, što nas nikako ne čudi. Zapad je jasno stavio do znanja da će pritiskati, koristeći dvostruke aršine. To se pokazalo više puta, na primer i tokom bombardovanja Jugoslavije", objasnio je on.

Istakao je da to pravo sprečavaju oni koji su verovali u pobedu u Hladnom ratu, koji sada žele da grade svoj svet u skladu samo sa svojim stavovima i mišljenjima.

Rekao je da zna da će objašnjenje, koje nije čuo do sada za neodobravanje dozvole preleta, iz Brisela biti da su to same zemlje odlučile, te zemlje će reći da im je bilo nametnuto iz NATO i EU.

Preneo je da je tokom posete Beogradu bilo planirano da se sastane sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, šefom diplomatije Nikolom Selakovićem, predsednikom skupštine Ivicom Dačićem i predstavnicima SPC.

"Ti kontakti bili bi veoma korisni. Ali ti kontakti neće biti prekinuti. Pozvali smo ministra Selakovića da poseti u najskorije vreme Rusiju. Nadamo se da avion kojim će leteti neće biti izložen sramotnoj kazni Brisela, koji je izgubio sve kompase", rekao je Lavrov.

On je ukazao da je bilo planirano da se razmotri šira agenda, da se razgovara o brzom razvoju strateškog partnerstva, ali i o međunarodnim pitanjima.

"Čini mi se da briselski manipulatori nisu želeli još jedan put da nam pruže mogućnost da u prestonici Srbije potvrdimo još jednom ruski stav u vezi Kosova i BiH, ali i iskažemo podršku za inicijativu "Otvoreni Balkan", koja je u interesu svih zemalja regiona. Očigledno je da Brisel, NATO i EU, žele da pretvore Balkan u svoj projekat "zatvoreni Balkan", zaključio je Lavrov.

13:34 - Jasno što su tri zemlje u NATO, cenimo hrabru poziciju Srbije

MOSKVA, 6. juna (Tanjug) - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da je zabrana tri zemlje, Severne Makedonije, Crne Gore i Bugarske, pokazalo zbog čega su te zemlje potrebne NATO alijansi, a to je, kaže, da bi održali “antirusku bazu u Evropi”, dodajući da Moskva neće preduzimati nikakve mere koje bi otežale veze među narodima, jer se time bave zapadni partneri.

Na pitanje novinara Raša tudej, da li će Moskva preduzeti neke mere posle ove odluke i postoji li rizik da ovakva zabrana postane norma, Lavrov je rekao da neće postati, već je postala norma za EU i NATO.

“Tamo se sve više boje istine, i pokušavaju da odu u neku izmišljenju, ''fejk'' realnost, i medije, društvene pune tom ''fejk'' realnošću. Potpuno su zatvoril sve alternativne izvore medija i žele bukvalno da ostvare svoje zadatke zaglupljivanjem birača”, rekao je Lavrov i nazvao Žozepa Borela “ratnim huškačem” zbog izjave da se situacija može rešiti samo na bojnom polju.

Brisel, kaže, želi da odlučuje o sudbini svih evropskih zemalja i to pokazuje šta košta status koji žele pretendetnti na priduživanje EU.

Kandidati su, kaže, obavezni da potpuno slede evropsku politiku bezbednosti i odbrane, a ta politika je, prema njegovim rečima, skoncentrisana u atniruskom pravcu, i daje odgovor šta očekuje zemlje koje pokušaju da nađu neki balans.

“Cenimo hrabru poziciju i stav Srbije, i predsednika Aleksandra Vučića, koji ističe da on neće da se bavi antiruskom delatnošću, ali želja EU je kada bi svi kandidati preuzimali akcije rusofobnog karaktera”, rekao je Lavrov.

Ovakva odluka je, kaže, i pokazatelj šta košta članstvo Crne Gore i Severne Makedonije u NATO i zašto su Alijansi potrebne te zemlje, a to je, navodi, samo da bi preko njih zadržli Rusiju i održali antirusku bazu u Evropi i stvarali mehanizme za sprečavanje Rusije.

To, dodaje, ne predviđa sporazum o stvaranju Severnoatlanstke alijanske, koji predviđa da nove članice, koje moraju da ispune kriterijume, moraju i da daju dodatnu vrednost, sa tačke gledišta jačanja bezbednosti svih članica.

"Kakvu bezbednost jačaju te dve zemlje, ali su tu kao alat u svojstvu instrumenta za zadržavanje Rusije", rekao je Lavrov.

On je istakao da su narodi Severne Makedonije i Crne Gora, dva prijateljska naroda, da poštuju odnose iz prošlosti, ali da su stavljeni u nezavidan položaj.

Lavrov je rekao da Rusija nikada neće preduzimati nešto što bi još više otežavalo veze među narodima, jer se time, kaže, bave zapadni partneri, čime stvaraju sve više problema kod kuće.

“Ne samo da otežavaju socijalno-ekonomsku situaciju u svojim zemljama, već sve više pametnih ljudi u Evropi postavlja pitanje zašto da prave neprijatelja od Rusije”, rekao je Lavrov i posetio da je Rusija sa pojedinim evropskim zemljama pravili veliku i slavnu istoriju.

Šef ruske diplomatije je rekao i da je u Beogradu, između ostalog, trebalo da poseti i spomenik “Večna vatra”, u znak sećanja na oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu, gde je trebalo da se upiše u spomen-knjigu, a napisao bi:

“Mi ćemo biti dostojni sećanja i pamtićemo sovjetske i jugoslovenske vojnike koji su pali u borbi za slobodu. Srbija i Rusija su jedinstveni u naporima za očuvanje sećanja na istoriju Drugog svetskog rata i nećemo dozvoliti preporod nacizma”.

“To je moja poruka za sve koji posećuju to mesto”, dodao je Lavrov.

Na pitanje novinara ruske Izvestije, da li je stav Bugarske, Crne gore i Severne Makedonije bio uslaglašen za Briselom, ili sa Vašingtonom, ili je to “njihova želja da dobiju bodove za sebe”, Lavrov je rekao da ne zna ko stoji iza toga, ali da je novinar “pogodio cilj”, jer veruje da je u pitanju kombinacija svega toga.

Što se tičce diplomatskih odnosa Rusije sa Evropom, Lavrov je rekao da Moskva čuva diplomatske odnose sa većinom evropskih zemalja, uključujući, kaže, i neprijateljske zemlje, ali da nije moguće da se sa EU dogovore i budu sigurni da će EU ispuniti obećanje.

Peskov: Neprijateljski potezi neće sprečiti saradnju

Neprijateljski potezi pojedinih zemalja, kojima je sprečena poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Srbiji, neće sprečiti Moskvu da nastavi saradnju sa prijateljskim državama, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ovakvi neprijateljski postupci prema našoj zemlji, prema visokim predstavnicima naše zemlje, mogu da izazovu određene probleme, mogu dovesti do pomeranja rasporeda planiranih kontakata za kasniji period. Ali mi smo uvereni da ovi postupci neće moći značajno da spreče nastavak kontakata naše zemlje sa tim državama, posebno sa prijateljskim kao što je Srbija", rekao je Peskov novinarima, a preneo TAS S.

Prema njegovim rečima, unosi se izvesna nelagodnost, ali to ne može da spreči nastavak rada ruske diplomatije, prenela je agencija RIA Novosti.

Izvor: T a n j u g

LavrovNATOEUzabranjena poseta SrbijiPeskov
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva