:

:

TV Most

clock

Jun 18, 2020   7:55

0

168

Lavrov u poseti Srbiji

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov dolazi danas u posetu Srbiji, a ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je uoči posete, da će Rusija podržati svako rešenje za Kosovo i Metohiju koje je u interesu Srbije. 

Lavrov danas dolazi u Beograd, a Dačić kaže da je šef diplomatije Rusije predložio da u zajedničkoj izjavi, koja će posle sastanka biti objavljena i u ruskim i u srpskim medijima, piše da će Rusija podržati svako rešenje koje hoće Srbija.

Vučić i Lavrov o Kosovu i Metohiji i inicijativi Vašingtona

Lavrov dolazi u Beograd i već pre podne će razgovarati sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, a o značaju ove posete govori i njeno vreme održavanja, jer nije uobičajno da jedan visoki zvaničnik kakav je Lavrov dolazi u posetu dva dana pred izbore u Srbiji.

Lavrov je pred susret sa predsednikom Vučićem i svojim kolegom ministrom Ivicom Dačićem najavio da će ključna tema razgovora biti, kako se nada, predlog Vašingtona da se lideri Srbije i Kosova sastanu krajem juna u Beloj kući.

Kako je izjavio juče u Moskvi, Lavrov očekuje da razgovara i o tome kako rukovodstvo Srbije konkretno vidi praktične korake onih zemalja koje nude svoje posredničke usluge u nastavku dijaloga.

"Predsednik Vladimir Putin je više puta naglašavao, uključujući i na sastancima sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da će Rusija podržati sporazume sa Kosovom koji će biti prihvatljivi za srpski narod, ali ne na osnovu onoga što piše na papiru, već na osnovu mogućnosti njihove realizacije", rekao je Lavrov novinarima.

Jer, kako je pojasnio, ne bi hteo da mogući dogovori Beograda i Prištine imaju istu sudbinu "kao i pri posredovanju Brisela“, kada je to posredovanje „ostalo na papiru“.

O značaju posete Sergeja Lavrova vezano za proces rešavanja kosovskog problema govori i to što ona dolazi nekoliko dana nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao o tome telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a iz Kremlja saopšteno da se "Moskva se zalaže za izradu kompromisnog rešenja, prihvatljivog za Beograd, koje mora da odobri Savet bezbednosti UN".

Ovom posetom, u vreme dok Lajčak u Prištini pokušava da resetuje dijalog i pridobije tamošnje zvaničnike za dogovor sa Beogradom, a u Vašingtonu čekaju kosovskog lidera i Aleksandra Vučića sa sličnom idejom, Lavrov pokazuje da se u rešavanju kosovskog problema ne može zaobići Rusija.

Sastanak u Beloj kući, kako je najavio Grenel, održaće se 27. juna, a pre toga, 24. juna, srpski predsednik ide u Moskvu gde će prisustvovati obeležavanju Dana pobede i sastati se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Izvor: Танјуг

LavrovVučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva