:

:

TV Most

clock

Jun 01, 2022   8:07

0

181

Lavrov: Zapad koristi Ukrajinu da širi dominaciju po svetu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da zapadne zemlje pokušavaju da mobilišu sve druge države pod svoje okrilje koristeći situaciju u Ukrajini kao izgovor. On je tokom posete Saudijskoj Arabiji istakao da aktuelni procesi predstavljaju prekretnicu u svetu, prenosi Sputnik.

"U toku je formiranje multipolarnog sveta, a naše zapadne kolege, koje žele da zadrže i prošire dominaciju, pokušavaju da spreče ove procese", rekao je ruski diplomata tokom sastanka sa generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje Huseinom Ibrahimom Tahom.

Lavrov je istakao da ova situacija odražava duboko ukorenjene probleme u Evropi, pre svega u vezi sa "odbijanjem zemalja NATO da ispune obećanje dato Sovjetskom Savezu da se neće širiti na istok".

Ruski ministar spoljnih poslova je ocenio kao izbalansiran i objektivan stav Organizacije islamske saradnje, kao i Lige arapskih država i Saveta za saradnju arapskih država Persijskog zaliva, u vezi sa onim što se dešava.

"Nadam se da će i naši zapadni partneri u nekoj fazi shvatiti potrebu da se sagledaju svetski problemi, dogovore načini njihovog rešavanja, ne na osnovu diktata, već na osnovu principa Povelje UN, pre svega principa koji podrazumeva poštovanje suverene ravnopravnosti država", izjavio je Lavrov i dodao da je ruska strana spremna za takav dijalog, ali "isključivo na ravnopravnoj osnovi i uzajamnom poštovanju".

Šef ruske diplomatije je u ponedeljak započeo radnu posetu zemljama Persijskog zaliva, a najpre je otišao u Bahrein, dok je juče stigao u Rijad.

Izvor: T a n j u g

LavrovUkrajinaNATOZapad
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva