:

:

TV Most

clock

Decembar 21, 2021   13:16

0

134

Lavrov: Zatvoriti OHR u BiH, Šmit nije legitiman

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov primio je danas u Sočiju ministarku spoljnih poslova BiH u Savetu ministara BiH Biseru Turković, a razgovor se odnosio na situaciju u BiH i odnosu dveju država.

Lavrov je na zajednčkoj konferenciji za novinare rekao da je razgovor protekao u sadržajnoj, prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi, kao i da su dogovorili otvaranje odeljenja Ambasade Rusije u Banjaluci.

Lavrov je ponovio stav da Rusija podržava nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, njen teritorijalni integritet i suverenitet.

Ponovio je i da Rusija podržava Dejtonski mirovni sporazum i u skladu sa tim ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta BiH.

Za Rusiju je, kazao je Lavrov, uticaj i vođenje države BiH spolja - nedopustiv.

Šef ruske diplomatije ponovio je da se Rusija zalaže za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR), a za aktuelnog visokog predstavnika Kristijana Šmita je rekao da nije legitiman i da ne preedstavlja konsenzus tri naroda.

Podsetio je da Šmit nije izabrani u Savetu bezbedno UN, te dodao da bi narod BiH trebalo da pokrene inicijativu za zatvaranje OHR-a.

"Rusija će podržati taj scenarijo, ali i sve što doprinosi stabilizaciji", rekao je Lavrov novinarima na konferenciji koja je direktno prenošena na Ju tjub kanalu.

Dodao je da partneri Rusije to znaju.

Ministarka Turković je kazala da je Predsedništvo BiH dalo saglasnost za otvaranje kancelarije Ambasade Rusije u Banjaluci, te da se očekuje i donošenje odluke o otvaranju kulturnih centara u BiH.

Ocenili su, kazala je, da je sradnja dve države na zadovoljavajućem nivou, ali i da je treba poboljšati.

"Rusija je na listi najvećih investitora u BiH i važan je energetski partner za nas. BiH tržište u odnosu na rusko je malo i zbog toga je deficit veći", rekla je Turković.

Primetila je da bi veći izvoz iz BiH u Rusku Federaciju pomogao ekononiji njene zemlje, na čemu će raditi.

Turković je kazala da je svog domaćina upoznala ša situacijom u BiH, posebno istakavši da su građani uplašeni nakon što je NSRS usvojila zaključke o prenosi nadležnosti sa državnog na niovu Republike Srpske.

Smatra da bi realizacija usvojeih Zaključaka na sednici NSRS 10. decembra mogla ugrožiti mir i napredak ne samo u BiH, već i regionu.

Rekla je da smatra da se otvorena pitanja moraju rešavati u institucijama, a ne, kako je navela, "jednostranim najavama i potezima".

Što se tiče ruskog stava da bi OHR trebalo zatvoriti, Turković je kazala da ima i mišljenja da je prisustvo OHR-a neophodno sve dok BiH ne postane funkcionalna država.

Ministarka je rekla da današnje razgovore u Sočiju smatra "krupnim doprinosom" za poboljšanje odnosa dveju država.

Lavrov i Turković sastali su se psolednji put u Sarajevu sredinom decembra prošle godine, kada su dvojica članova Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili da se sastanu sa šefom ruske diplomatije.

Lavrov se tada sreo samo sa Miloradom Dodikom i odvojeno sa Turkovićevom, a poznavaoci prilika su to ocenili svojevrsnim diplomatskim skandalom.

Izvor: Танјуг

LavrovBiHOHRTurkovićŠmit
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva