:

:

TV Most

Foto: TASS

clock

Novembar 29, 2023   21:04

0

76

Lavrovo prisustvo sastanku OEBS-a ne znači da je Zapad promenio stav

Prisustvo ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova OEBS-a u Skoplju ne ukazuje na to da se odnos Zapada prema Moskvi promenio, rekla je portparolka francuskog ministarstva spoljnih poslova An-Kler Ležandr, prenosi TASS.

„Rusija je i dalje članica OEBS-a i drugih organizacija“, rekla je Ležandr dodajući da prisustvo Lavrova ne ukazuje na to da Zapad odustaje od pokušaja da izoluje Moskvu. 

Ona je podsetila da značajan deo članica OEBS-a osuđuje ruske akcije u Ukrajini.

Prethodno je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova navela da su mnoge zemlje podnele zahteve za bilateralne sastanke sa Lavrovom na marginama ministarskog sastanka Saveta OEBS-a u Makedoniji.

Američki zvaničnik: Blinken se neće sastati sa Lavrovom u Skoplju

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je danas da ne očekuje da će američki državni sekretar Entoni Blinken imati bilo kakav sastanak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, tokom sastanka ministara spoljnih poslova OEBS-a u Severnoj Makedoniji.

"Ne očekujemo sastanak", rekao je neimenovani zvaničnik, prenosi Glas Amerike.

Upitan o Blinkenovoj odluci da prisustvuje samitu OEBS-a, visoki zvaničnik Stejt departmenta je rekao da je OEBS važna institucija za bavljenje političkim pitanjima i pitanjima ljudskih prava širom Evrope.

"Sekretar će biti u Skoplju u znak solidarnosti sa Severnom Makedonijom, koja je uradila odličan posao u teškoj godini kao predsedavajući, i da izrazi solidarnost sa ostalim članicama OEBS-a", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Vlasti Severne Makedonije dozvolile su ruskom šefu diplomatije da prisustvuje sastanku OEBS-a u Skoplju, zbog čega Ukrajina i pribaltičke zemlje bojkotuju sastanak.

"Prisustvo Lavrova će pružiti Moskvi priliku za širenje propagande", naveli su ministri spoljnih poslova Litvanije, Estonije i Letonije.

Izvor: T a n j u g

OEBSSkopljeSergej LavrovEntoni Blinken
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva