:

:

TV Most

Foto: RTK

clock

Februar 26, 2020   16:17

0

348

Lazić: Pažljivo pratimo situaciju i sledimo instrukcije Ministarstva zdravlja Republike Srbije o koronavirusu

Sve ustanove primarne i sekundarne zdravstvene zaštite na teritoriji centralnog Kosova, koje funkcionišu u okviru zdravstvenog sistema Republike Srbije, s pažnjom prate situaciju sa koronavirusom i slede upozorenja i uputstva nadležnog Ministarstva zdravlja Republike Srbije, kaže za Kosovo Onlajn direktor KBC Priština – Gračanica u Gračanici prof. Bratislav Lazić.

Iako su, srećom, analize pokazale da tri pacijenta na Kosovu, za koje se sumnjalo da su inficirani koronavirusom negativne, podatak da u regionu ima zaraženih novim virusom, stavlja u pripravnost sve zdravstvene službe na centralnom Kosovu.

Direktor KBC Priština – Gračanica prof. Bratislav Lazić kaže da se u ovoj ustanovi sekundarne zdravstvene zaštite, kao i u četiri Doma zdravlja na centralnom Kosovu primenjuje čitav niz mera neophodnih radi prevencije i eventualne lokalizacije, odnosno dijagnostikovanja pacijenta koji bi se pojavio sa simptomima karakterističnim za koronavirus.

„Mogu reći da su sve zdravstvene ustanove na centralnom Kosovu spremne da sve svoje kapacitete u slučaju neželjenog scenarija, nadamo se da se to neće dogoditi, stave u funkciju rešavanja eventualnog nekog događaja. Trudimo se da u svemu budemo spremni, počev od algoritma postupanja pri tretmanu pacijenata sa respiratornim infekcijama, epidemiološkim analizama i prikupljanju podataka oko eventualnog kontakta pacijenata koji su putovali ili su doputovali iz nekog od područja gde postoje verifikovani slučajevi infekcija koronavirusom kao i eventualnih osoba koje su bile u kontaktu sa nekim od osoba koje su takođe boravile u tom području". kaže direktor KBC u Gračanici.

Lazić ističe da se ništa ne prepušta slučaju te da je sve podvrgnuto detaljnim medicinskim analizama, neke od njih se na žalost rade jedino u određenim uže specijalizovanim zdravstvenim ustanovama u centralnoj Srbiji.

 „Sumnjivi pacijenti sa respiratornim infekcijama se moraju izolovati i moraju se podvrgnuti određenim laboratorijskim pretragama koje se ne mogu izvesti kod nas. To se radi u visoko stručnim i specijalizovanim ustanovama kao što je Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu. Tek nakon verifikacije eventualnog prisustva takve bolesti, pristupa se dodatnim postupcima koji podrazumevaju izolaciju i više osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim, zatim karantinsko postupanje i sve one mere prevencije i lečenja koje idu u skladu sa ovom vrstom bolesti“, pojašnjava profesor Lazić

S druge strane meštani Gračanice kažu za Kosovo Onlajn da veruju lekarima i da ih ne plaši toliko koronavirus koliko, kažu mediji „pumpaju“ čitavu stvar oko novog virusa.

Iz KBC-a Priština - Gračanica naglašavaju da su u svakodnevnom kontaktu sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije.

„Spremni smo da adekvatno odgovorimo na svaki neželjeni scenario u vezi sa koronavirusom, ukoliko se on eventualno pojavi u srpskim sredinama na centralnom Kosovu“, zaključio je prof. Lazić.  

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije otvorilo je poseban sajt na kome će iznositi sve detalje i upozorenja javnosti u vezi sa koronavirusom.  

Izvor: Kosovo online

KiMKBC Priština GračanicakoronavirusMinistarstvo zdravlja Republike Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva