:

:

TV Most

Foto: EPA

SAD

clock

Decembar 23, 2022   8:58

0

38

Ledeno hladna arktička masa zahvatila veći deo SAD

Veliki deo SAD zahvatila je veoma hladna vazdušna masa sa Arktika, a zbog olujnog vetra i mećava na aerodromima širom zemlje je otkazano više od 4.500 letova.

U većem delu zemlje izdat je crveni meteoalarm, a očekuje se da će sneg tokom predstojećeg vikenda prouzrokovati velike probleme u saobraćaju, prenosi Rojters.

Američka automobilska asocijacija procenjuje da je 112,7 miliona ljudi planiralo da putuje tokom praznika u periodu između 23. decembra i 2. januara. Veliki aerodromi, među kojima je i onaj u Čikagu, kao najprometniji u SAD-u, već su otkazali letove, očekujući snežnu oluju. Više od 4.500 letova zakazanih za juče i danas je otkazano, a samo na dva velika aerodroma u Čikagu otkazano je više od 1.200.

Očekuje se da će predstojeća oluja doneti mećave u regionu Velikih jezera, jake kiše praćene naglim padom temperatura na istočnoj obali, udare vetra od 60 milja na sat (100 kilometara na sat) i izuzetno hladno vreme sve do juga i meksičke granice.

Postoji mogućnost da se oluja pretvori u fenomen koji meteorolozi nazivaju "bombaški ciklon" - oluja koja za kratko vreme postane snažna, saopštila je Nacionalna meteorološka služba (NVS). Ciklon bi mogao da izazove jake snežne padavine i jake vetrove kao i da stvori gotovo nultu vidljivost na putevima, saopštila je meteorološka služba. Izlaganje takvim uslovima bez adekvatne zaštite može izazvati promrzline u roku od nekoliko minuta, upozorava NVS.

Kako su saopštili, mogući su i prekidi struje, kao posledice jakih vetrova, snega u kombinaciji sa većom potrošnjom električne energije. Dodaju da ekstremna hladnoća predstavlja je posebnu opasnost za stoku u regionima u kojima je stočarstvo dominantna poljoprivredna grana.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva