:

:

TV Most

clock

Novembar 25, 2019   10:48

0

239

Lekari: Džulijan Asanž bi mogao da umre

Grupa lekara uputila je pismo ministru unutrašnjih oposlova Britanije Priti Patel u kojem su izrazili ozbiljnu zabrinutost za zdravlje Džulijana Asanža.

 

Pismo je potpisalo više od 60 lekara iz brojnih država koji insistiraju da je osnivaču Vikiliksa, koji je trenutno u Belmarš zatvoru u Londonu, neophodan hitan medicinski pregled kako fizičkog, tako i psihičkog zdravlja.

Stručnjaci su upozorili da bi Asanž mogao da umre ukoliko se ne preduzmu odgovarajuće mere, te da je stoga situacija hitna i nema vremena za gubljenje.

Liza Džonson, jedna od potpisnica pisma, izjavila je da ne nezavisna medicinska procena Asanžovog zdravlja neophodna kako bi se utvrdilo da li je on sposoban za suđenja, prenosi Sputnjik Internešnel.

"U skladu sa vladavinom prava i ljudskim pravima, britanske vlasti moraju poslušati savez medicinskih eksperata širom sveta i prebaciti Asanža u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu pre nego što bude kasno", izjavila je Džonsonova.

Pre nedelju dana Džon Šipton, otac Džulijana Asanža, u intervjuu za norveške medije izrazio je zabrinutost da bi ekstradicija njegovog sina ujedno značila i njegovu smrt.

Izvor: B 92

Džulijan AsanžLondonzatvorlekari
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva