:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 23, 2021   8:46

0

145

Lekari upozoravaju na pogoršanje situacije, u bolnicama više od 5.000 pacijenata

U Srbiji je od početka epidemije registrovano ukupno 886.543 slučaja zaraze korona virusom, a do sada je testirano 5.476.887 ljudi. Kovid 19 odneo je 7.885 života, a procenat smrtnosti iznosi 0,89 odsto. Na bolničkom lečenju je 5.014 pacijenata, navodi se na sajtu kovid19.rs.

Prema poslednjem preseku u Srbiji je korona virus potvrđen kod još 7.201 osobe od testiranih 23.408 uzoraka. Preminulo je još 39 obolelih. Na respiratorima je 195 pacijenata.

Direktor Kliničkog centra Srbije, professor Milika Ašanin rekao je da je ovo epidemija nevakcinisanih. "Analizirali smo pacijente koji su umrli u kovid bolnici Batajnica i na Infektivnoj klinici. Naš zaključak glasi: to su uglavnom, gotovo isključivo, nevakcinisani pacijenti", izjavio je Ašanin za RTS.

Ašanin je rekao da je aktuelna situacija u KCS, odnosno u njenim kovid bolnicima, i dalje teška, i da prema njihovim procenama postoji tendencija pogoršavanje situacije.

Kliničko-bolnički centar “Dr Dragiša Mišović” ponovo zbrinjava kovid pacijente, ali rade i u nekovid režimu. Bolnica za ginekologiju i akušerstvo pomaže i kovid i nekovid pacijentkinjama, trudnicama i porodiljama. Načelnica ginekologije dr Slađana Mihajlović za RTS kaže da treba da se vakcinišu i trudnice i dojilje, da plaćamo danak nevakcinisanja i da je sve više zaraženih trudnica.

Profesor doktor Nebojša Knežević, anesteziolog iz Čikaga, rekao je za RTS da je studija kojom je obuhvaćeno više od 600.000 ljudi u Americi pokazala da nevakcinisanima preti 11 puta veća opasnost da umru od kovida 19 nego vakcinisanima. Pojavio se interesantan rad koji pokazuje da niko nije bezbedan - dok se svi ne vakcinišemo, naglasio je Knežević.

Drugi deo pomoći, od ukupno 40.000 vakcina koje je Srbija donirala, dopremljen je u Liban. 

Donaciju su na međunarodnom aerodromu Rafik Hariri u Bejrutu dočekali ambasador Srbije Emir Elfić i konzul Petar Novaković, a sa libanske strane general Hajdar Skajne koji je primio donaciju u ime libanske vojske, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva