:

:

TV Most

Foto: Bi-Bi-Si

clock

Maj 04, 2023   10:33

0

108

Lekić: Crna Gora da pokaže da ima dostojanstvo i samopoštovanje

Predsednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić kazao je da Crna Gora ne treba da skreće sa evropskog puta, ali da mora pokazati da nije inferiorna u ispunjavanju naloga, već da ima dostojanstvo i samopoštovanje. 

Govoreći o podršci članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope generalni sekretar URA Mileta Radovanić rekao je da je sve proceduralno ispoštovano, te da se spoljna politika Crne Gore nije promenila ni milimetar.

Lekić je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG kazao da živimo u bizarnoj situaciji gde ne postoji parlamentarna većina, već postoji improvizacija.

"Nenormalna situacija se objašnjava normalnošću, želi se normalizovati", kazao je on i dodao da Odbor želi da pomogne da se izađe iz ove situacije.

Generalni sekretar URA Mileta Radovanić kazao je da pozdravlja inicijativu Lekića da razgovara o potezu vlade.

"Spoljna politika Crne Gore se nije promenila ni milimetar", kazao je Radovanović.

Dodao je da je Crna Gora ostala privržena ideji EU.

"Što se tiče odluke, sve je proceduralno ispoštovano.To se ne stavlja na dnevni red, već je u skladu sa magistralnim pravcem Crne Gore. To pitanje izaziva dozu senzibilnosti, ali je u skladu sa spoljnopolitičkim kursom", kazao je on ističući da se tu ništa nije promenilo, te da su odnosi sa regionom dobri.

Lekić je kazao da treba da se ispunjavaju obaveze, ali da ne da se ponašamo kao kolonija, kao autokolonijalna svest koja prihvata šta se isporuči.

"Nije spoljna politika deset božjih zapovesti koje se čitaju, ona je dinamična i ona ne zateva da se ispuni neki princip, već da se podnese na konkretan način. EU je cilj, ja se uzalažem za jaku EU. Proivodi se utisak potpune inferiornosti ove države koja ispunjava naloge prolaznika pa makar oni imali ime koje je zvučno. Malo dostojanstva, poštovanja istorije i crnogorske države, pa i aktera. Politika je zasnovana na interesima i samopoštovanju", kazao je Lekić.

Radovanović je odgovorio da je spoljna politika Crne Gore u potpunosti usklađena što donosi podršku i u borbi protiv kriminala i korupcije. 

"Nadam se da ćemo nakon izbora, kad god oni bili dobiti vladu koja će preboleti ove muke oko konsolidacije demokratije", naveo je on.

Govoreći o Deklaraciji o opozivu odluke o priznavanju kosovske nezavisnosti, čije je usvajanje najavila Opština Zeta, Radovanić je prokomentarisao da to gleda iz ugla izborne kampanje.

Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović je na jučerašnjem kontrolnom saslušanju na parlamentarnom odboru potvrdio da je on dao nalog kako glasati za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope, a Lekić je ocenio da je to bila greška za koju će se nastojati da bude ispravljena.

Izvor: T a n j u g

Miodrag LekićCrna Gora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva