:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Februar 25, 2024   16:39

0

163

Leposavić na Međunarodnom sajmu turizma: Upoznajte se sa našim prirodnim lepotama i bogatim kulturnim nasleđem

Završnog dana ovogodišnjeg 45. sajma turizma,  koji je održan u Beogradu, svojim prirodnim lepotama i bogatim kulturnim i duhovnim nasleđem,  predstavila se Opština Leposavić.

Brojni posetioci su imali priliku da se upoznaju sa velikom turističkim potencijalom ovog kraja, probaju gastronomse specijalitete, uživaju u kvalitetnom i raznovrsnom vinu, probaju ,, Zlatni med" Ljubiše Milosavljevića, koji je zahvaljujući  podneblju i lekovitim travama koje uspevaju u ovom kraju,  pobedio na Novosadskom sajmu pčelara.  

Prirodna bogatstva, bogata ponuda verskog turizma i poseta brojnim svetinjama SPC, zadužbinama srpskih srednjovekovnih vladara, samo su neki od turističkih potencijala opštine Leposavić, istakao je Aleksandar Tanasković iz Turističko-sportske organizacije Leposavić.

Kao jednu od turističkih atrakcija, Tanasković je izdvojio tradicionalno splavarenje na Ibru i zahvalio Kancelariji za KiM na svesrdnoj pomoći, najavivši dalje ulaganje u Banju Vuča, u kojoj je izgrađeno moderno kupalište.

Jedan od brendova Leposavića je i KUD ,,Kopaonik ", čiji su članovi   za posetioce sajma,  izveli srednjovekovne igre sa Kosova i splet igara iz Prištine. 

Kud ,,Kopaonik" je čuvar bogate kulturene tradicije našeg naroda , te se stoga nalazi među prvih 10 u Srbiji, ističe  glavni koreograf i direktor društva Đorđe Lakušić, dodajući da je KUD član evropske i svetske asocijacije folklornih društava.

Lakušić navodi da je interesovanje za folklor veoma veliko.

,,Veliko interesovanje imamo, nisu tu samo deca iz Leposavića, već i iz Kosovskog Pomoravlja, Prilužja, pa i iz Raške i Kraljeva su članovi našeg KUD", naglasio je on.

Opšti je zaključak da učešće na ovakvim manifestacijama  umnogome doprinosi razvoju turizma Kosova, a ovogodišnji slogan Kancelarije za KiM ,,Dođi i doživi Kosovo", poruka je za sve one koji žele da ga posete i upoznaju se sa njegovom  istorijom, prirodnim lepotama i bogatim kulturnim nasleđem.

Izvor: TV Most ; foto: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva