:

:

TV Most

clock

Januar 27, 2022   17:43

0

157

Leposavić: U OŠ "Vuk Karadžić" u Sočanici, obeležena školska slava i promovisan šah

I u osnovnoj školi Vuk Karadžić u Sočanici, obeležena je školska slava Sveti Sava. Pored tardicionalnog sečenja kolača  predstavljen je školski časopis Ogledalce i promovisan  šah.

Gost na obeležavanju savindana bio je  direktor Borbe  i generalni sekretar  Šahovskog saveza Srbije Andrija Jorgić

Jorgić je svim zaposlenima i učenicima čestitao školsku slavu i poželeo da dugo slave i da nikada ne zaborave ko je rodonačelnik obrazovanja u Srbiji.

"Njihov časopis "Ogledalce" sa časopisom "Borba" treba da napravi poslovnu saradnju. Bitno je da se razvijamo na tom kulturnom delu. Ono što sam podvukao vezano je za šah, koji je bitan za razvoj dece u školama, šah nije samo sport, šah je nauka, kultura, tradicija i puno toga što pomaže deci za odgoj", rekao je Jorgić.

On je najavio da će Leposavić uskoro dobiti prvi ženski šahovski klub na prostoru Kosova i Metohije.

"Mi iz Šahovskog saveza Srbije podržavamo tu inicijativu, doćićemo na otvaranje za Vidovdan, da ponovimo ono od prošle godine da naš narod zna da predaja nije opcija. Šah je viteška igra on ne poznaje ni veru ni naciju. Kada izgubite partiju protivniku pružite ruku i čestitate", kaže Jorgić.

Danas je veliki dan za prosvetne radnike ali i đake rekao je gradonačelnik Leposavića Zoran Todić čestitajući Savindan.

"Na prosvetnim radnicima je veliki zadatak i obaveza da prenose znanja i na taj nači se čuva tradicija i vera, pismo i jezik. Oni su ti koji će iz ovih mladih duša da iznedre prave ljude koji će kada budu punoletni da stasaju i da budu stožer i stub našeg društva i da služe nažem rodu i otadžbini", rekao je Todić.

Direktor OŠ Vuk Karadžić Dragan Radovanović je govorio o značaju kulture i tradicije da pobedimo u znanju i učenju.

"Planovi i gradiva koje je predvidelo Ministarstvo Srbije su smernice koji nas vode putem Svetosavlja, da čuvamo naše pismo, ćirilicu, i da čuvamo i prenosimo mlađima svetosavlje", rekao je Radovanović.

Svetosavska povelja nije dodeljena prosvetnim radnicima već, kako je odlučeno, generalnom sekretaru Šahovskog saveza Srbije Andriji Jorgiću.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva