:

:

TV Most

clock

Novembar 24, 2023   8:54

0

122

Les: Verujem da će se dijalog nastaviti, ali ne vidim šanse za napredak

Profesor Centra za geopolitiku pri univerzitetu Kembridž Timoti Les izjavio je da veruje da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti u narednim mesecima, jer nije u interesu nijedne strane da nervira Zapad udaljavanjem od njega, ali da ne vidi šanse za napredak u dijalogu.

Les je objasnio da Priština ne želi da uspostavi Zajednicu srpskih opština, barem kao nešto više od simboličnog tela i samo ako Beograd prvo pristane da prizna KiM, što Beograd odbija i, kako kaže, insistira na suštinskoj autonomiji Srba. 

"A u međuvremenu, dve strane se vrte u krug u birokratskim krugovima - Kosovo insistira da Srbija mora da poštuje Ohridski sporazum, Srbija insistira da Kosovo mora da poštuje Briselski sporazum, i tako u nedogled", rekao je on.

Les kaže i da je postojalo nešto što je Zapad mogao da uradi da izađe iz ćorsokaka, do sada bi to uradio.

"EU je sankcionisala Kosovo, ali to nije uspelo. Rečeno je da Srbija i Kosovo ne mogu da se pridruže EU bez dogovora, ali ni to nije funkcionisalo. I ne manje važno dve strane sumnjaju da li je EU ozbiljna u pogledu proširenja. EU stalno iznosi nove planove i predloge za koje se nada da će obe strane potpisati, ali do sada nije uspela da pronađe bilo kakav zajednički jezik. Jedina preostala poluga koju Zapad ima je da sankcioniše Srbiju, a SAD su preduzele male korake u tom pravcu. Međutim, to nosi rizik približavanja Srbije Rusiji i Kini, što je suprotno od onoga što Zapad pokušava da postigne, a EU očigledno nije zainteresovana", ocenio je Les.

On smatra i da je 2024. godina, godina u kojoj će dijalog propasti, budući da je Srbija raspisala vanredne izbore, u izbornu godinu ulaze EU i SAD, a mandat specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka se bliži kraju.

"U međuvremenu, u međunarodnoj areni se dešavaju ogromne promene koje po važnosti zasenjuju Balkan", ocenio je Les.

Na pitanje kako ocenjuje činjenicu da se Kosovo naoružava i pored toga što, prema rezoluciji Ujedinjenih nacija, samo KFOR to može da uradi na Kosovu, Les kaže da je Priština očigledno veoma nervozna zbog mogućnosti da Srbija planira vojnu akciju na KiM u kontekstu incidenta u Banjskoj, gomilanja srpskih trupa na prelazu, nabavke teškog naoružanja od Rusije i Kine.

"Ponovljene izjave Aljbina Kurtija o srpskom iredentizmu, agresiji, teroristima u Banjskoj, njenom upodobljavanju Srbije maloj Rusiji i tako dalje, Srbima mogu zvučati kao provokacije, ali ono što zaista otkrivaju jeste njegov strah od namera Srbije", rekao je Les.

Govoreći o gtrenutnoj situaciji Les kaže da tenzije rastu i da postoji minimalna nada da će se postići sporazumno rešenje, a da, smatra on, i Srbi i Albanci stalno pribegavaju nasilju da bi rešili status severa.

"I, pretpostavljam, da će ova priča završiti podelom Kosova", ocenio je on.

Komentarišući nedavnu posetu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga regionu Les kaže da je ona dokaz njegove zabrinutosti, koju dele i drugi u NATO-u, zbog pretnje od obnove nestabilnosti na Balkanu, i obaveza koje to nameće članicama NATO-a, a koje podrazumevaju i teret raspoređivanja trupa u regionu. 

"Stoltenberg je očigledno bio uznemiren pucnjavom u Banjskoj koju je više puta spominjao, kao znak da su Srbi spremni da uzmu oružje kako bi osigurali da se sever Kosova vraća u Srbiju. Ali on takođe, jasno razmišljajući o širem geopolitičkom kontekstu, pre svega misli na mogućnost da Rusija podstiče Srbe na revizionističke ciljeve, o čemu je takođe više puta govorio, kako u Beogradu, tako i u Sarajevu. To predstavlja ogromnu glavobolju u trenutku kada Rusija naizgled preovladava u Ukrajini", rekao je Les.

Dodaje da Stoltenberg, kao i drugi zapadni političari, smatra da je rešenje za tu pretnju obezbeđivanje dogovora o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, i pojašnjenje šta on smatra da je prepreka da se dođe do toga - privođenje pravdi odgovornih za Banjsku i osnivanje ZSO.

"To je bila poruka koju je utisnuo političarima u Beogradu i Prištini. Međutim, iz razloga koje sam opisao, mislim da ovo nije ništa više od samo priželjkivanja, jer neće biti dogovora uskoro", zaključio je on.

Izvor: T a n j u g

KiMTimoti Lesdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva