:

:

TV Most

clock

Septembar 26, 2023   17:51

0

51

Letačka obuka budućih pilota Vojske Srbije

Na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici i u okolini u toku je letačka obuka oficira nakon završetka Kursa za rezervne oficire roda avijacije i kadeta Vojne akademije studijskog programa Vojno vazduhoplovstvo.

Obuka se izvodi na školskim avionima „lasta“, a realizuju je nastavnici letenja iz sastava 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile. Cilj je da se polaznici osposobe za samostalno letenje na ovom avionu, što je za kadete preduslov za dalji nastavak usavršavanja na školsko-borbenom avionu „supergaleb“ G-4, a za oficire roda avijacije koji su završili Kurs uslov za sticanje zvanja pilota Vojske Srbije i preobuku za druge tipove vazduhoplova.

Programom je obuhvaćeno osnovno, navigacijsko, akrobatsko i instrumentalno letenje, uz uvežbavanje sletanja i poletanja u složenijim meteorološkim uslovima. Polaznici su prethodno uspešno savladali zemaljsku pripremu za letenje i tehničku učionicu, i potpuno spremni su ušli u proces letačke obuke. 

Vazduhoplov V-54 „lasta“ je jednomotorni školski avion namenjen za osnovnu i deo napredne obuke pilota. Svojom savremenom, digitalnom avionikom i letnim karakteristikama omogućava obuku u osnovnom, akrobatskom, navigacijskom, grupnom, instrumentalnom i noćnom letenju.

Izvor: TV Most, Ministarstvo odbrane; Foto: Ministarstvo odbrane

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva