:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 09, 2020   14:37

0

84

Libanska ministarka informisanja podnela ostavku

Libanska ministarka informisanja podnela je danas ostavku zbog katastrofalne eksplozije u bejrutskoj luci prošlog četvrtka i građanskog nezadovoljstva na ulicama prestonog Bejruta.

 

Njena ostavka podneta je u jeku sve snažnijeg nezadovoljstva vladajućom elitom koju građani optužuju za loše upravljanje državom i za korupciju koja je, kako se smatra i dovela do razorne eksplozije u skladištu bejrutske luke.
Bivša ministarka infrormisanja Manal Abdel-Samad navela je u pismu da su promene ostale nedostižne i da žali jer nije uspela da ispuni očekivanja svojih sugrađana, prenosi AP.
Bejrutska eksplozija dodatno je amplificirala nezadovoljstvo građana koji su juče protestovali na ulicama Bejruta noseći vešala sa omčom i simbolično obavljali egzekucije nad fotografijama političara i libanske državne elite.
Demonstranti su nosili i natpise s kojih poručuju političarima "Ostavke ili vešala", pa su protesti ubrzo postali nasilni.
Ogorčeni građani su bacali na policiju kamenice i pokušali nasilno da uđu u neke vladine zgrade u nameri da ih preobrate u sedište antivladinog pokreta, ali policija je uzvratila suzavcem i gumenim mecima.
Ostavke su juče najavila i petorica poslanika u libanskom parlamentu, a najavljena je i ostavka ministra za životnu sredinu što sve zajedno dodatno komplikuje situaciju u kojoj se našao premijer Hasan Dijab.
Ministar inostranih poslova podneo je ostavku još pre eksplozije u Bejrutu navodeći kao razlog "nedostatak volje i efikasnosti da se sprovedu sveobuhvatne strukturne reforme".
U sinoćnjem javnom obraćanju, premijer Dijab je ocenio da su vanredni izbori jedino rešenje za kriznu situaciju u kojoj se našao Liban.
Ova ponuda, sudeći po trenutnoj situaciji, neće smiriti strasti i nezadovoljstvo ogorčenih građana.
Ostavka ministarke informisanja stiže neposredno uoči početka međunarodnog video samita na kojem će se prikupljati humanitarna pomoć i neophodna oprema za Liban.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva