:

:

TV Most

clock

Maj 09, 2020   12:53

0

131

Lideri EU čestitali Dan Evrope, uz veru u bolju budućnost

Povodom Dana Evrope lideri zemlja članica EU uputili su danas poruke jedinstva i solidarnosti, ocenivši da je evropsko zajedništvo u vreme krize sa korona virusom potrebnije nego ikada.

Predsednik Francuske Emanuel Makron navodi da je Evropa stvorena kako bi se prevazišla kriza "ona od juče, ova danas, ali i sutrašnja".

"Usuditi se, osmisliti, ujediniti se, misliti i raditi za budućnost, to je duh Evrope koji nam je danas potrebniji nego ikada", poručio je Makron.

Kancelarka Angela Merkel u svojoj poruci povodom dana Evrope naglašava da su temelji EU postavljeni posle Drugog svetskog rata bili posebno važni za Nemačku, koja je zato i izuzetno posvećena budućnosti EU.

"Nemačka od jula preuzima predsedavanja Savetom EU. Naš cilj je da Evropa iz krize pandemije i korona virusa izađe jača i to će biti naša uloga", kaže Merkel.

Premijer Italije Đuzepe Konte poručuje da Dan Evrope slavi jedinstvo i solidarnost kao vrednosti na kojim je zasnovana EU.

On je u prouči podsetio na reči Roberta Šumana da Evropa neće biti "izgrađena odjednom niti po jednom odjednom planu", već da će biti zasnovana na konkretnim primerima solidarnosti na delu.

"Taj duh solidarnosti nam je potreban da prevaziđemo krizu koronavirusa", kaže Konte.

Predsednik vlade Španije Pedro Sančez kaže u vremenu krize i patnje Evropu vidu kao "zajedničku kuću, dom i zaklon".

"Projekta je zasnovan na našoj zajedničkoj istoriji, ali je i okvir kroz koji se krećemo ka budućnosti zajedništva, jednakosti i solidarnosti", naveo je Sančez u svojoj poruci.

"Ako ne sad onda kada? Saradnja među evropskom državama nikada nije bila tako važna kao danas. Srećno, Evropo", poruka je mađarskog premijera Viktora Orbana.

Bugarski premijer Bojko Borisov ocenjuje u svojoj poruci da je Evropa "najbolje mesto za život, demokratiju, solidarnost i ljudska prava".

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc poručuje da je zadatak ne samo da se očuva ono što EU danas jeste već da se svakodnevno radi na tome da ona bude jača i uspešnija.

Izvor: Танјуг

EUDan pobede nad fašizmom
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva