:

:

TV Most

clock

Oktobar 29, 2020   10:28

0

128

Lideri EU danas vanredno o pandemiji kovid-19

Lideri EU 27 sastaju se danas vanredno, putem video konferencije, kako bi razmotrili situaciju i mere u borbi protiv pandemije Kovid19 u Evropi.

Konfrenciju je sazvao predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

U svom pozivu EU liderima Mišel konstatuje da se pandemija Kovid 19 intenzivira u svim državama članicama i da su su svi suočeni sa ponovnim pritiskom na društva, ekonomije, zdravstvene sisteme i javni moral.

Šarl Mišel je pozvao lidere da na današnjoj konfrenciji podele iskustva i najbolje prakse u borbi protiv pandemije, a poseban fokus bi trebalo da bude stavljen na testiranja, praćenje kontakata i strategiju vakcinacije.

Lideri će razgovarati o međusobnom priznavanju testova, posebno u vezi sa brzim rezultatima testova i u kontekstu putovanja unutar EU.

Na agendi će biti i razvoj zajedničkog pristupa vakcinama uključujući kriterijume za distribuciju među državama članicama, zajedničku listu prioritetnih grupa za primanje vakcina i sprečavanje logističkih uskih grla.

Predviđeno je da lideri EU 27 još jednom razmotre međusobnu koordinaciju i pomoć u cilju suzbijanja korona virusa i njegovih posledica.

Izvor: Танјуг

EUkoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva