:

:

TV Most

clock

Mart 23, 2023   23:23

0

111

Lideri EU o putu normalizacije odnosa Beograda i Prištine: Obe strane da svrishodno i u dobroj veri implementiraju obaveze. 

Lideri EU su u zaključcima sa današnjeg samita pozdravili sporazum o putu ka normalizaciji odnosa koji su postigli Beograd i Priština, kao i implementacioni aneks do čega se došlo posredstvom dijaloga koji je vodio visoki predstavnik EU.  

U zaključcima posle sastanka, u tački pod rednim brojem 25 koji se odnosi na Beograd i Prištinu, navedeno je da je sporazum postignut kao integralni deo njihovog evropskog puta. Pozvane su obe strane da svrishodno i u dobroj veri implementiraju obaveze. 

Podsetimo, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je ranije da će dogovor postignut u Ohridu biti integralni deo evropskog puta Beograda i Prištine.

"Posle dugih razgovora od 12 sati uspeli smo da nađemo dogovor koji će biti integralni deo evropskog puta Kosova i Srbije", rekao je Borelj.
Dodao je da će dokument biti deo pregovaračkih poglavlja Unije sa Srbijom, kao i da će biti deo uslova koje treba da ispuni Priština.

Borelj je u Ohridu, gde je održan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine, najavio da će izvestiti ministre o razgovorima koji su vođeni i da će isto učiniti na samitu šefova država i vlada Evropske unije.

Izvor: Euronjuz Srbija

Samit lidera EUKiMdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva