:

:

TV Most

clock

Jun 19, 2019   19:23

0

112

Lideri EU sutra potvrđuju zaključke o proširenju

Lideri EU će tokom samita u Briselu, koji počinje sutra, potvrditi zaključke koje su ministri spoljnih i evropskih poslova doneli o proširenju.

U Savetu napominju da je u pitanju samo potvrđivanje zaključaka bez diskusije, odnosno dodatnih odluka lidera zemlja članica o procesu proširenja. Samit lidera EU u Briselu počinje u 15 časova razgovorima i usvajanjem zaključaka o dugoročnom budžetu EU, klimatskim promenama, dezinformacija i hibridnim pretnjama.

Predsednici i premijeri zemlja članica EU razgovaraće i o spoljnim poslovima, a očekuje se i odluka o produžetku sankcija Rusiji za još šest meseci. U okviru prvog dela razgovora, očekuje se i potvrđivanje ministarskih zaključaka o proširenju.

U nastavku samita, tokom večere, EU lideri će diskutovati o imenovanjima za vodeća mesta u institucijama Unije. Cilj je da se dođe do konsenzusa oko imena budućeg predsednika Evropskog saveta i nominuju kandidati za predsednike Evropske komisije, Evropske centralne banke i šefa diplomatije EU. Ukoliko dogovora oko imenovanja ne bude postignut sutra, razgovor o toj temi se može nastaviti i u petak, 21. juna.

Drugi dan samita predviđen je za sastanak lidera EU 27 u formatu Evro samita na kome će se potvrditi napredak u oblasti reforme Ekonomske i monetarne unije. Očekuje se da na kraju sastanka predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisje Žan Klod Junker obaveste EU lidere o najnovijim dešavanjima vezanim za Bregzit, uključujući i pripremu EU za scenario da Velika Britanija napusti Uniju bez dogovora.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva