:

:

TV Most

clock

Maj 30, 2022   14:14

0

119

Lideri EU u Brisel stižu bez dogovora o embargu na rusku naftu

Ambasadori zemalja članica EU ni na jutrašnjem sastanku, pred početak samita lidera Unije, nisu uspeli da dođu do konsenzusa o šestom paketu sankcija protiv Ruske Federacije, saznaje T a n j u g  u diplomatskim izvorima u Briselu.

Iako je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel bio optimista da će se do današnjeg sastanka lidera EU finalizirati šesti paket sankcija, u diplomatskim izvorima EU navode da i dalje postoje ”nedogovoreni detalji” posebno kada je reč o predloženom embargu za rusku naftu.

Da o embargu za naftu neće biti reči na samom sastanku EU lidera upozrili su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je ocenila da je u pitanju ”previše tehnička rasprava”, ali i glavni protivnik ideje o opštem embargu na uvoz ruske nafte, Mađarska, čiji je premijer Viktor Orban najavio da ”neće pričati o sankcijama na samitu lidera”.

Prema agendi dvodnevnog samita EU, lideri će večeras tokom radne večere razgovarati o načinima za podršku i pomoć Ukrajini, uključujući i finansijsku i vojnu podršku, a video linkom će se uključiti i predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski.

Druga tema za večerom u Briselu biće pitanje energenata i zauzdavanje rasta cena energije u Evropi.

Drugog dana samita, u utorak 31. maja, EU lideri će razmotriti mogućnosti za deblokadu ukrajinskih zaliha žitarica i njihov izvoz, kao i situaciju na globalnim tržištu hrane.

Druga tačka debate EU lidera u utorak biće zajednička bezbednost i odbrana.

Kalas: Verovatno bez sporazuma EU o novim sankcijama Rusiji

Zemlje članice EU verovatno neće postići potpuni dogovor o novim sankcijama Rusiji na današnjem samitu, izjavila je premijerka Estonije Kaja Kalas nekoliko sati pre početka sastanka.

"Mislim da danas nećemo postići dogovor", rekla je Kalasova i dodala da je verovatnije da će dogovor biti postignut na sledećem, junskom samitu, prenosi Rojters.

Lideri EU postižu ”politički dogovor” o embargu na rusku naftu

Lideri EU 27 na današnjem sastanku u Briselu pokušaće da postignu politički dogovor o embargu na rusku naftu, najavljeno je iz diplomatskih izvora Unije.

Nakon što ambasadori EU nisu ni jutros uspeli da postignu konsenzus o šestom paketu sankcija, pri čemu je glavni ”kamen spoticanja” bio dogovor o embargu na uvoz ruske nafte, neimenovani EU zvaničnik je dva sata pred početak samita najavio da će lideri ipak razgovarati o embargu koji bi trebalo da se odnosi na ”uvoz nafte u EU morskim putem”, a koji pokriva dve trećine ukupnog uvoza ruske nafte iz Rusije.

”Ovo bi bilo izvanredno dostignuće za EU koja je i potpunosti ujedinjena i posvećena jačanju pristisaka na Rusiju”, naveo je EU zvaničnik.

Dodaje se se da bi ovaj politički dogovor uključivao i pojedina izuzeća kad je reč o nabavci nafte za neke države članice kao i da je embargo na rusku naftu samo deo šestog paketa sankcija koji podrazumeva oduzimanje svift transkacija najvećoj ruskoj banci Sberbanci, zabranu rada još nekim ruskim državnim medijima, kao i pojedinačne sankcije za neke osobe, uključujući i one koji su počinile ratne zločine, ali i za ruskog patrijarha Kirila.

Orban: Trenutno nema kompromisa o embargu na rusku naftu

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je danas da evropski predlog o embargu na uvoz ruske nafte ”nije dobar” i da kompromisa među zemljama članicama o šestom paketu sankcija još nema.

Premijer Mađarske je, dolazeći na samit EU lidera, poručio da je "spreman da podrži šesti paket sankcija” ako se daju odgovori i garancije za bezbedno snabdevanje Mađarske energentima.

”Rešenje koje izuzima naftovode nije loše, ali trebaju nam garancije da, u slučaju problema sa naftovodom koji prolazi kroz Ukrajinu, imamo pravo da uzimamo rusku naftu iz drugih izvora. Ako to dobijemo, onda je u redu”, rekao je Orban.

”Pozicija Mađarske je vrlo jednostavna. Energetika je ozbiljno pitanje. Prvo nam trebaju rešenja, a onda sankcije. U prvih pet paketa sankcija prvo smo uvodili sankcije, a onda tražili rešenja za posledice. Pošto je energetika ozbiljno i rizično pitanje moramo da prvo imamo rešenja, a onda da uvodimo sankcije. Za sada nemamo rešenja”, poručio je Orban.

Orban je za nepostizanje dogovora o šestom paketu sankcija optužio Evropsku komisjiu navodeći da je iznela predlog o embargu na rusku naftu a da nije pružila odgovor na pitanje o bezbednosti snabdevanja energentima Mađarske.

Šolc uveren da će doći do konsenzusa o embargu na naftu

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je uveren da će Evropska unija pre ili kasnije postići konsenzus o embargu na rusku naftu.

"Niko ne može da predvidi da li će to zaista biti slučaj, ali sve što čujem zvuči kao da bi moglo da bude konsenzusa i pre ili kasnije će ga biti", rekao je Šolc dok je dolazio na samit EU u Briselu, a prenosi AP.

Britanska agencija Rojters primećuje da Šolc nije precizirao kada bi to moglo da se dogodi.

Šolc je ocenio da dosadašnje jedinstvo koje je Evropa pokazala nakon napada Rusije na Ukrajinu šalje dobar znak i istakao da je uveren da će to činiti i u budućnosti.

Kada je reč o podelama unutar EU u vezi sa sankcijama na rusku naftu, a kojima se protivi Mađarska, Šolc je rekao da se razgovori vode sa željom da se postigne sporazum.

On nije govorio o detaljima mogućeg rešenja, ali je rekao da snaga EU leži u zajedničkom rešavanju problema i da je čvrsto uveren da lideri EU mogu da nastave da razgovaraju o dobrom rešenju jedni sa drugim "danas i sutra".

Betel: EU će postići sporazum o naftnom embargu Rusiji

Evropska unija će na kraju postići sporazum o naftnom embargu Rusiji, izjavio je danas premijer Luksemburga Gzavije Betel.

"Uvek ćemo pronaći kompromis. Razgovori su još u toku. Dokle god ima razgovora, ja se nadam", rekao je Betel novinarima nakon dolaska u Brisel na samit EU.

Samitu će prisustvovati lideri iz 27 zemalja članica EU koji će pokušati da se dogovore oko šestog paketa sankcija Rusiji, uključujući uvoz ruske nafte.

Na samitu će se razgovarati i o evropskoj odbrambenoj i energetskoj politici u svetlu rata u Ukrajijni, ali i mogućim nestašicama prehrambenih proizvoda kao posledice rata.

Mišel očekuje dogovor EU 27 o sankcijama protiv Rusije

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kaže da očekuje da će do konsenzusa i dogovora među EU 27 doći.

”Šesti paket sankcija je na stolu već nekoliko nedelja i važno je da se sada donese odluka. Uveren sam da ćemo moći da zajedno donesemo tu odluku i još jednom pokažemo da smo ujedinjeni na tako važnoj temi”, poručio je MIšel.

On je dolazaći na sastanak Evropskog saveta kome predsedava naveo da nije lako doći do konsenzusa o sankcijama, ali je dodao da su razgovori intenzivirani među zemljama članicama i da napretka ima.

Naglasio je da će se na samitu razgovarati o daljoj podršci Ukrajini, o prekidu zavisnosti EU od ruskih fosilnih goriva, globalnoj krizi u snabdevanju hranom izazvanoj ratom u Ukrajini, kao i zajedničkoj evropskoj odbrani i bezbednosti.

Borelj: Uveren sam da ćemo imati dogovor o sankcijama

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je danas da je potpuno uveren da će EU doći do dogovora o šestom paketu sankcija Rusiji.

”Ambasadori su se sastajali i juče i danas. Svi smo gurali da dođe do dogovora danas i vrlo sam uveren da ćemo ga i imati", poručio je Borelj.

Borelj je dolezaći na samit lidera EU 27 pozvao EU da nastavi da podržava Ukrajinu, uključujući i oružano, kao i da nastavi sa pritiscima na Rusiju preko sankcija.

”Moramo da podržavamo Ukrajinu i da budemo tvrdoglavi u tome. Svaki rat ima svojih uspona i padova. Sankcije su već nanele veliku štetu ruskoj ekonomiji i do leta njihova ekonomska situacija biće vrlo loša”, kaže Borelj.

On je najavio da će se na samitu EU lidera razgovarati i o krizi u snabdevanju hranomk, optuživši Moskvu da ”žito koristi kao oružje u ratu.”

”Od ogromnog značaja je da ne dođe do gladi u svetu, a to Putin upravo radi. On uništava zalihe žita. Biće to velika tragedija i načiniće štete mnogim zemljma širom sveta”, upozorio je Borelj.

Izvor: T a n j u g

EUsamitsankcijeRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva