:

:

TV Most

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

clock

Maj 16, 2019   9:09

0

220

Likovna kolonija “Nord Siti 2019”: Ima to neke veze s Kosovom…

Džez je umeće življenja sa svojim i tuđim mislima izrečenim na glas. Govoriš ti, govorim i ja istovremeno. Ti o svom, ja o svom bolu, sreći, ljubavi, slobodi….ili o njihovom nemanju. Govorimo simultano, ali to ne znači da se ne slušamo. Govorimo različito, ali nemam potrebu da dokažem da je moja priča bolja… jer znam da nije… Nemaš je ni ti.  I nemamo plan. Nemamo maršrutu… Lutamo glasno… Ja jecam dok se ti smeješ… Ti se kikoćeš dok ja plačem… Izgleda da smo zajedno a svako je zapravo sam. Čini se da smo sami dok nas ujedinjuje  fantastična magija zajedničke kreacije.  To je džez – maketarni prikaz savršenog društva…. Čista Utopija.

Postoje ljudi koji džez stvaraju, ali ne zvukovima. Oni zvuk vide.Tačnije, njegovu boju.  Kažu da se ta retka sposobnost naziva sinestezija. Prethodnih par dana, u galeriji “Akvarijus” a pod okriljem 17. Džez i bluz festivala  “Nord siti 2019.” okupila se grupa takvih ljudi.  Desetak slikara učestvovalo je u likovnoj koloniji, koja se u okviru najmasovnijeg muzičkog događaja na ovim prostorima, održava drugu godinu za redom.

Radili su, slikali, stvarali – malo zajedno – malo individualno. Iza njih ostala je izvanredna postavka “nadžeziranih “ slika,  da podseća na još jedno proleće kada kod nas po tradiciji , sa prvim trešnjama, prispeva i džez….

I slikali su i pričali… Da se sve zove umetnost, da se muzika može naslikati kao što se slika može ispričati. Da su zapravo bili grupa razuzdane dečurlije koja se svojski izigrala platnima, papirima i bojama kao zmajevima, dok su u gostima kod tetke. A ona kako je rekao Joškin Šiljan “ništa ne brani”.

Pokušali su i učesnici kolonije i selektor i urednik  Vasilj Adžić da nas upute u to šta “kolektivna slika” znači.  Da je to jedno platno – mnoštvo ruku. Jedna scena – mnogo izvođača. Ograđen prostor za neograničene umove.   Da je to slikarski džez koji je specifičnost ove kolonije.

“Ova ideja se nastavlja. Započeli smo je prošle godine i… Ima smisla, divna je energija, bila je lepa kolonija  a rezultat se vidi na slikama oko nas.  Kolonija jeste namenjena slikarima, ali i oni koji su dolazili, družili se sa slikarima učestvovali su svojom energijom u njoj” rekao je Adžić.

Te jedinstvene stvralačke energije, koja pored umetničkog pokreće i ono iskonsko, kosovsiko biće u  čoveku, najsvesniji su bili oni koji na Kosovo dolaze iz nekih drugih – nekosovskih krajeva.

“Mi slikari se uvek složimo, retko kad tu ima nekog nerazumevanja,  ali ono što je meni primarno jeste da se ja ovde osećam kao kod kuće. Domaćini su divni. Naučio sam neke stvari za ovih pet dana, da ne veruješ, poprimio neka drugačija mišljena o slikarstvu.  Bili smo vredni. Mislim da je ovo jedna od boljih izložbi koje sam video, a bio sam stvarno na dosta kolonija” kaže Pančevac Aleksandar Alimpić.

Nebojša Stojković iz Grdelice, poznatiji kao Joškin Šiljan je to već iskusio. Zato i dolazi na festival već treći put.

“Ja se ovde bolje osećam nego u mojoj Grdelici, jer tamo mi non stop pričaju da ižvrljah ceo grad. Ovde mi to niko nije branio. Osećam se kao da sam na ljudskom izvoru… ima to neke veze sa Kosovom, šta li je…. To je ljudski izvor…” kaže Šiljan.

U likovnoj koloniji učestvovali su : Aleksandar Alimpić (Pančevo), Mirsad Đurđević (Kosovska MItrovica – Podgorica – Budva), Nebojša Stojković (Joškin Šiljan – Grdelica), Rajko V. Dragićević (Niš), Marjan Đarmati (Žitište), Aleksandra Grozdanović (Leskovac), Marko Ilić (Zvečan), Nikola Ilić (Gračanica), Srđan Košanin (Kosovska Mitrovica), Miljana Dunđerin (Kosovska Mitrovica) i Vasilj Adžić (Kosovska Mitrovica).

Izložba je otvorena sinoć, u galeriji “Akvarijus” gde će biti postavljena do 22. maja

Ovogodišnji džez i bluz festival “Nord Siti” počeo je u utorak 14. maja i trajaće do nedelje 19. maja.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

likovna kolonijaKM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva