:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Februar 11, 2020   21:57

0

122

Linearni akceleratori – nova nada za izlečenje od raka

Dijagnozu maligne bolesti u našoj zemlji svake godine dobije više od 40.000 ljudi. Svake godine rak odnese skoro 22.000 života u Srbiji. Zato što rak dotiče svakoga od nas, direktno i indirektno, slika i vest o puštanju u rad novih aparata za zračenje u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici, trebalo bi da bude danas najvažnija vest.

Od danas su u funkciji dva nova linearna akceleratora i CT simulatora na Institutu za onkologiju. Direktor Instituta prof. dr Zoran Radovanović rekao je da je prvih 11 pacijenata danas ozračeno.

Ukazuje da je sada najveći problem nedovoljan broj rendgen tehničara – na Institutu ih fali 12.

Profesorka dr Danica Grujičić, v. d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, ukazuje da je reč o ljudima koji rade sa komplikovanom tehnologijom.

"Njihova uloga se sve više povećava, nije da samo stave pacijenta na sto, nego pravilno da rukovode aparatom i uvide ako nešto nije u redu. Sada i obrada i priprema pacijenata traje duže", rekla je Grujičićeva.

Što su komplikovaniji aparati oni su i precizniji – manje se zrači zdravo tkivo.

Grujičićeva ističe da je upravo radiohirurgija budućnost onkologije: "Ako na vreme postavimo dijagnozu, ako imamo markere kojima ćemo pratiti da li je bolest proširena, onda radiohirurgija može sutra da bude potpuno neinvazivan način lečenja."

Prevencija je temelj zdravlja

Gorici Đokić rak jajnika otkriven je 2014. godine, u početnoj fazi. Ona je uspela da se izleči i sada je članica Udruženja obolelih od raka jajnika i ginekoloških maligniteta "Progovori". Poručuje da je temelj zdravlja prevencija.

"Statistika je poražavajuća, preko 4.000 žena godišlje oboli od raka dojke, od raka grlića materice 1.300, a od raka jajnika 750 žena", upozorava Gorica Đokić.

Savo Pilipović je član Udruženja obolelih od melanoma UPOOM. On se izborio sa rakom kože. I njegova poruka je da treba na vreme da se ide kod lekara, da bi prognoza izlečenja bila bolja.

Dva meseca se čeka za hemioterapiju

Među problemima sa kojima se u onkologiji suočavaju je nedovoljan broj kreveta za pacijente koji primaju hemioterapiju. Čeka se skoro dva meseca.

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije pokušao je za to da nađe rešenje, tako što će istraživači preći da rade na prostorijama Medicinskog fakulteta, čime će se osloboditi prostor za dnevnu bolnicu.

I dok svake nedelje 50 pacijenata završi sa terapijom, naredne stigne 70 novih. Broj obolelih se stalno uvećava.

Prof. dr Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kaže da je urađen veliki posao time što Srbija sada ima dovoljan broj aparata.

"Prvi put imamo kancer-plan na osnovu kog ćemo dalje planirati. Sve nam je u podacima, želimo da budu sve savremeniji i dostupniji da možemo adekvatno da reagujemo", rekao je dr Vicko.

Podseća da je na listi prvi put i inovativni lek za rak pluća.

Ukazuje na značaj skrininga – kada se među zdravom populacijom pronađu oboleli, pre ispoljavanja simptoma. Tada je veća nada da će doći do izlečenja.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva