:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Maj 25, 2019   19:44

0

245

Linta: 27 godina od zločina u Bradini niko nije osuđen

U selu Bradina kod Konjica pre 27 godina desili su se zličini nad Srbima koje su počinile zajedničke muslimansko-hrvatske snage, a za to niko nije osuđen.

Kako navodi predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta niko nije osuđen, iako postoje brojni materijalni dokazi i svedočenja preživelih Srba koji su mučeni u logorima Musala i Čelebići.

Linta podseća da je u Bradini 25. maja 1992. godine na najsvirepiji način ubijeno 48 srpskih civila, a preostali koji su izbegli smrt odvedeni su u logore ili su proterani.

Linta u saopštenju navodi i da je njihova pokretna imovina opljačkana, a kuće i Crkva Vaznesenja Gospodnjeg su zapaljeni i srušeni.

Prema njegovim rečima, odgovornost za zločine nad Srbima u Bradini i drugim srpskim selima opštine Konjic i u samom gradu snosi tadašnji opštinski vojni, policijski i politički vrh i njihovi nadređeni u Sarajevu.

Pre rata u Bradini je bilo 280 srpskih kuća sa oko 1200 stanovnika. Linta ističe da je 8. maja počelo suđenje dvanaestorici pripadnika tzv. Armije BiH i HVO za zločine nad Srbima u Bradini i na području opštine Konjic.

"Nažalost, optužnicom nije obuhvaćen muslimanski politički, vojni i civilni vrh u Sarajevu što pokazuje da istraga nije imala nameru da ustanovi nalogodavce navedenog monstruoznog zločina", ocenio je Linta.

On smatra da je to još jedan dokaz da je pravosuđe BiH etnički motivisano i da je sve manje nade da će porodice žrtava dočekati pravdu za svoje najmilije.

"Pravosuđe BiH nema za cilj da svi odgovorni za zločine nad Srbima budu privedeni pravdi već je u funkciji opravdavanja lažne i besmislene teze da su Srbi bili agresori i zločinačka strana a Bošnjaci žrtve koji su tobože vodili oslobodilački rat", ocenio je Linta.

Izvor: Танјуг

LintaBradina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva