:

:

TV Most

clock

Novembar 18, 2019   16:42

0

107

Linta: Bezočna laž da je JNA napala Vukovar

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, Miodrag Linta, ocenio je da je bezočna laž hrvatske strane da je JNA tobože napala Vukovar.

Na današnji dan pre 28 godina snage JNA oslobodile su Vukovar od hrvatskih paravojnih formacija "koje je osnovao ustaški režim Franje Tuđmana", saopštio je Miodraga Linta nakon što je u Hrvatskoj obeležen Dan sećanja na vukovarske žrtve.

JNA je, kao jedina legalna i legitimna oružana snaga u SFRJ, 14. septembra 1991. godine pokrenula vojnu operaciju s ciljem da deblokira vukovarsku kasarnu koju su hrvatske paravojne snage otvoreno napadale od kraja jula, a krajem avgusta se započele potpunu blokadu kasarne, naveo je Linta.

Ističe da je jasno da JNA nije mogla da napadne grad u kome je bila jedina zvanična vojska i da je imala obavezu da oslobodi svoju kasarnu i vojnike koji su se nalazili pod opsadom i oružanim napadima.

Takođe, napominje, JNA je imala obavezu da zaštiti srpski narod u Vukovaru nad kojim se hrvatske paravojne formacije na čelu sa Tomislavom Merčepom i drugima sprovodile teror od početka 1991. godine s ciljem stvaranja etnički čiste "Velike Hrvatske".

"Najbolje svedočanstvo o teroru Merčepovih ubica nad vukovarskim Srbima ostavio je tadašnji poverenik Vlade Hrvatske za Vukovar, Marin Vidić Bili, koji je poslao pismo Franji Tuđmanu i drugim hrvatskim političarima Ivici Račanu, Savki Dabčević Kučar, Draženu Budiši i dr. Do početka bitke za Vukovar hrvatske paravojne formacije su u tom gradu ubile najmanje 120 Srba", naveo je Linta.

Posebno naglašava činjenicu da treba stalno pobijati očiglednu laž i izmišljotinu hrvatske strane da je JNA bila strana i agresorska vojska koja je tobože napala i okupirala Vukovar.

Važno je, smatra Linta, na svakom mestu isticati nespornu istinu da JNA bila regularna vojska tada međunarodno priznate države Jugoslavije i da je imala ustavnu obavezu da deblokira svoju kasarnu, zaštiti svoje vojnike i oslobodi srpskih narod u Vukovaru od napada i terora hrvatskih paravojnih formacija.

"JNA je bila oslobodilačka vojska i Srbija treba da se ponosi sa pripadnicima JNA koji se poginuli u borbi za oslobođenje Vukovara. Posebnu počast Srbija treba da odaje general-majoru i komandantu Novosadskog korpusa Mladenu Bratiću koji je poginuo lično prevodeći svoje vojnike", kaže se u saopštenju.

Linta je osudio kao sramne izjave pojedinih nevladinih organizacija koji zastupaju stavove hrvatskih političara o JNA kao agresorskoj vojsci i potrebi da građani stide bitke za Vukovar i njegovih oslobodilaca.

Izvor: Танјуг

LintaJNA
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?