:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Jun 04, 2023   20:09

0

50

Linta: Brnabić da traži od Kvinte i EU lekarsku posetu Obrenoviću i Petroviću

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta apelovao  na premijerku Anu Brnabić da zatraži od zemalja Kvinte i EU da hitno omoguće da srpski tim lekara poseti Dušana Obrenovića i Radoša Petrovića u zatvoru.  

 

Obojica su 29. maja oteti  ispred opštinske zgrade u Zvečanu dok su mirno protestvovali sa ostalim Srbima pre nego što ih je napao KFOR koristeći suzavac i šok-bombe, podseća Linta u saopštenju. 

Takođe, kako dodaje, Vlada treba da zahteva od međunarodne zajednice da obojica hitno budu puštena na slobodu. 

,,Petrović i Obrenović su mirno sedeli na asfaltu zajedno sa svojim sugrađanima i nisu pružali nikakav otpor niti su izazvali bilo kakvo nasilje. Pripadnici KFOR-a su ih jednostavno oteli sa asfalta i predali pripadnciima specijalne jedinice policije tzv. Kosova ROSU", naveo je Linta i dodao da je važno naglasiti da se to desilo pre napada KFOR-a na mirne demonstrante.

On dodaje da su Petrović i Obrenović odvedeni prvo u policijsku stanicu u južnom delu Kosovske Mitrovice, zatim u zatvor u Prištini a sada se, prema najnovijim informacijama, nalaze u zatvoru u Gnjilanu. 

,,Obojica su preživeli brutalnu policijsku torturu od strane pripadnika ROSU. Zverski su pretučeni više puta i mučeni na razne načine. Srpski tim lekara treba da utvrdi njihovo pravo zdravstveno stanje jer im je život ugrožen. 

Postavlja se suštinsko pitanje zbog čega je KFOR bez ikakvog razloga oteo Obrenovića i Petrovića i predao ih pripadnciima ROSU. To treba da utvrdi nezavisna komisija i činjenice iznese u javnost", naglasio je Linta. 

Izvor: T a n j u g ; foto: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva