:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 13, 2019   9:39

0

100

Linta: Cilj zaključaka Skupštine RS povratak izvornom Dejtonu

Maratonska sednica, koja je trajala čak 15 sati, završena je u utorak u Skupštini Republike Srpske. Usvojeno je 20 zaključaka koje je predložila stranka Milorada Dodika. Traže poštovanje Dejtona i najavljuju mogućnost novog ustava Republike Srpske i ukidanje Kancelarije visokog predstavnika. Predsednik Odbora za dijasporu Skupštine Srbije Miodrag Linta da je krajnji cilj zaključaka povratak izvornom Dejtonskom sporazumu.

Predsednik Odbora za dijasporu Skupštine Srbije Miodrag Linta je gostujući u Dnevniku RTS-a istakao da pruža punu podršku zaključcima.

Linta je rekao da je glavni cilj sednice bio odbrana Republike Srpske, njenih prava, nadležnosti i obaveza koje su definisane Dejtonskim sporazumom.

"Od završetka rata traje proces otimanja nadležnosti Republike Srpske, s krajnjim ciljem stvaranja jedne unitarne i centralizovane Bosne i Hercegovine u kojoj bi Bošnjaci imali punu dominaciju, a Srbi bili građani petog reda", kazao je Linta.

Naveo je da je glavni problem politika dvostrukih standarda pojedinih zapadnih centara moći i uloga Kancelarije viskokog predstavnika.

"Visoki predstavnik se ponašao kao apsolutistički monarh, kao namesnik koji je menjao zakone, nametao sudije i tužioce, ukinuo je ministarstvo odbrane Republike Srpske, ukinuo je obaveštajnu službu Republike Srpske, formirao je zajedničke vojne snage", podsetio je Linta.

Naglasio je da je krajnji strateški cilj povratak izvornom Dejtonskom sporazumu po kojem se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Uloga Visokog predstavnika postaje suvišna. Dobar je zaključak da treba ukinuti Kancelariju visokog predstavnika i ići na strateški dogovor Republike Srpske i Federacije. Bosna i Hercegovina može da funkcioniše samo uz dogovor, a ne nametanjem rešenja", zaključio je Miodrag Linta.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva