:

:

TV Most

Foto: Banija onlajn

clock

Maj 28, 2023   11:48

0

139

Linta: Hapšenje Smiljanića ima za cilj stvaranje dodatnog straha kod Srba u Hrvatskoj

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je da hapšenje krajiškog Srbina Čede Smiljanića (67) ima za cilj stvaranje dodatnog straha i uznemirenosti kod Srba u Hrvatskoj i opravdanje lažnog mita o srpskoj agresiji. 

Smiljanića je hrvatska policija uhapsila 21. maja na graničnom prelazu Bačka Palanka - Ilok jer je, navodno, u septembru 1991. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Vukovara. 

Linta je ukazao da su članovi porodice i prijatelji rekli da je Čedo Smiljanić godinama dva-tri puta mesečno odlazio u Vukovar i nikada do sada nije imao problema, saopštio je Savez Srba iz regiona.

Linta ističe da je Smiljanić bio pripadnik TO Vukovar, ali da nije počinio nikakav ratni zločin, već se časno i pošteno borio za odbranu svog naroda. Dodaje da to najbolje potvrđuje činjenica da je Smiljanić veliki broj puta išao u Vukovar, pošto čovek koji je činio zlodela sigurno ne bi odlazio u Hrvatsku.

Linta je pozvao ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića da uputi najoštriji protest hrvatskom ministru spoljnih i evropskih poslova Gordanu Grliću-Radmanu zbog hapšenja Smiljanića. 

"Potpuno je jasno da se krajiški Srbi hapse na osnovu lažnih dokaza i svedoka i da hrvatsko pravosuđe nije nepristrasno i profesionalno, već je u funkciji hrvatske državne politike", naglasio je Linta. 

Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" saopštio je ranije da je od početka godine ovo treće hapšenje osoba srpske nacionalnosti po hrvatskim međunarodnim poternicama zbog ratnih zločina navodno počinjenih 1991. godine.

Na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta do sada je, prema Veritasovoj evidenciji, uhapšeno 187 Srba, od kojih su 74 izručena Hrvatskoj.

Izvor: T a n j u g

Miodrag LintaHrvatskaČedo Smiljanić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva