:

:

TV Most

Foto: Banija onlajn

clock

Jul 17, 2022   17:47

0

157

Linta: Hrvatska se nije suočila sa svojom mračnom prošlošću

Odluka hrvatskih vlasti da zabrane privatnu posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu je jedan od dokaza da se Hrvatska nije suočila sa svojom mračnom prošlošću, kao i da se planski zatire sećanje na genocid koji je NDH počinila nad srpskim narodom, rekao je danas predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

On je najoštrije osudio anticivilizacijsku odluku da se zabrani predsedniku Vučiću da poseti Spomen područje Jasenovac i oda počast srpskim žrtvama genocida, saopštio je Savez Srba iz regiona.

Linta je naveo da se u većinskom delu hrvatske javnosti ustaše smatraju borcima za slobodu i nacionalno oslobođenje, a NDH pravom i istinskom državom hrvatskog naroda.

Dodao je da Hrvatska akademija nauka i umetnosti i mnogi drugi u Hrvatskoj za najveću fabriku smrti na Balkanu u Drugom svetskom ratu besramno koriste izraz "jasenovački mit".

Linta podseća da se srpske žrtve genocida ne samo prećutkuju, već se i radikalno umanjuju, što predstavlja najdublje vređanje njihovih potomaka i čitavog srpskog naroda.

"Mnoga stratišta na kojima su masovno i sistemski mučeni i ubijani srpski civili nisu na dostojan način obeležena i zaštićena, niti su njihovi posmrtni ostaci ekshumirani i sahranjeni u skladu sa običajima", kazao je Linta.

Dodao je da predstavnici hrvatske vlasti na skupovima iznose pronacističke izjave da ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. aprila 1941. godine, što je datum kada je osnovana genocidna NDH.

Linta smatra da Srbija treba konačno da usvoji Rezoluciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, osnuje Memorijalni centar genocida nad Srbima u NDH i započne diplomatsku i političku borbu za međunarodno priznanje genocida nad Srbima u NDH.

Izvor: T a n j u g

Miodrag LintaHrvatskaNDHgenocidJasenovacAleksandar Vučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva