:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 29, 2020   9:41

0

102

Linta: Hrvatska se nije suočila sa zločinačkom prošlošću

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da je izjava premijera Hrvatske Andreja Plenkovića na komemoraciji srpskim civilima u Varivodama dokaz da se Hrvatska nije suočila sa zločinačkom prošlošću.

 

On je rekao da je Plenković na bezočan način zloupotrebio prisustvo na komemoraciji ubijenih devet srpskih čivila u Varivodama kod Knina, gde je ponovo govorio o takozvanoj velikojsrpskoj agresiji.
"To je, inače, zvanična politika Hrvatske države od dolaska Franje Tuđmana na vlast 1990. godine, prethodne tri decenije. Plenković nije došao u Varivode da iskreno žali za srpskim žrtvama nego je došao da još jednom ponovi bezočnu tezu da su krajiški Srbi i Srbija izvršili agresiju na Hrvatsku", rekao je Linta.
On je za TV Pink naveo da je Plenković pokušao da predstavi zločine tokom i nakon zločinačke akcije Oluja da su bili čin pojedinaca, a ne masovni zločini.
Napominje da je na komemoraciji bio prisutan i potpredsednik hrvatske vlade iz redova Srba Boris Milošević i lider SDSS Milorad Pupovac. "Milošević je još jednom pljunuo u lice srpskom narodu, posebno krajiškim Srbima kada je rekao da Srbi moraju priznati da se pobunili protiv legalno izabrane hrvatske vlasati", naveo je Linta.
Ističe da je suština priče da je Hrvatska procenila da je civilizacijski čin da kaže da je tokom akcije Oluja bilo civilnih žrtava da oni to osuđuju. "Međutim, ključna stvar je što je Boris Milošević kao zvanični predstavnik hrvatske vlade bio 5. avgusta u Kninu i faktički priznao legalitet i legitimitet zločinačke akcije Oluja, a sada jer otišao korak dalje i rekao u Varivodama kako su faktički Srbi pobunjenici", kazao je Linta.
Dodaje da je dobro poznato da je hrvatska vlast imala strateški čilj da stvori etnički čistu hrvatsku državu bez ili što manje Srba. "Srbi su se borili za slobodu i ne mogu biti agresori ako su vekovima živeli na Kordunu i Baniji, Severnoj Dalmaciji, Lici, Zapadnoj Slavoniji i nizu hrvatskih gradova", rekao je Linta.
Kako kaže, u Hrvatskoj nema političke volje da se ta zemlja suoči sa "svojom ustaškom prošlošću", da nema političke volje da se kazne ratni zločinci, već da se radi na tome da srpski predstavnivci priznaju Deklaraciju o domovinskom ratu - da su Srbija i krajiški Srbi bili agresori.
"Mi to nikada nećemo prihvatiti", rekao je Linta i podsetio da je prošlo 29 godina od zločina nad pripadnicima JNA, kada su u Bjelovaru ubijena tri oficira i šest vojnika, kao i da se treba prisetiti majora JNA Milana Tepića koji je odbio da preda municiju i eksploziv neprijateljskim formacijama i koji je digao u vazduh magacin i tako poginuo zajedno sa vojnikom Stojadinom Miljkovićem.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva