:

:

TV Most

Foto: mc.rs

clock

Jun 20, 2019   11:52

0

159

Linta: Krše se prava proteranih Srba sa prostora bivše SFRJ

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta povodom Svetskog dana izbeglica - 20.juna, ocenio je da se "sistematski i namerno krše ljudska prava preko milion i 200 hiljada proteranih Srba i drugih oštećenih građana sa prostora bivše Jugoslavije".

Zbog toga je, kako se navodi u saopštenju Saveza Srba iz regiona, urađena evidencija otete, uništene i druge imovine proteranih Srba i drugih oštećenih građana iz Hrvatske, BiH i Slovenije.

"Ukupno je 10.322 porodice popunilo Obrazac za evidenciju odnosno preko 30.000 proteranih Srba i drugih oštećenih građana", istakao je Linta.

Dodaje se da je nakon završene evidencije izvršena analiza prikupljenog materijala i da je sačinjen izveštaj o "sistematskom kršenju ljudskih prava proteranih Srba i drugih oštećenih građana".

Linta ističe da će Savez Srba iz regiona izveštaj poslati na adrese svih značajnih međunarodnih organizacija, kao što su Ujedinjene nacije, Evropska unija, Konferencija za evropsku bezbednost i saradnju, Savet Evrope, kao i na adrese vodećih država sveta.

Savez Srba iz regiona će tražiti, prema njegovim rečima, od Evropske unije tj. od njenih institucija Evropskog parlamenta, Evropskog saveta, Saveta ministara i Evropske komisije da izvrši pritisak na Hrvatsku, BiH i Sloveniju da poštuju Povelju Ujedinjenih nacija o ljudskih pravima, Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Takođe, kako kaže, BiH treba da ispuni Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji se odnosi na povratak imovine izbeglih i raseljenih lica.

"Jasno je da nije moguće uspostaviti trajni mir i stabilnost i odnose međusobnog poštovanja i poverenja u regionu bez pronalaženja pravičnog rešenja pitanja otete i uništene imovine i drugih otetih prava", zaključuje se u saopštenju informativne službe Saveza Srba iz regiona.

Izvor: T a n j u g

Svetski dan izbeglicaLintaproterani Srbi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?