:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Februar 12, 2019   13:56

0

226

Linta: Napad na vaterpoloste nije iznenađenje

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da napad na vaterpoliste Crvene Zvezde u Splitu nije iznenađenje budući da je, kako kaže, „nesporna činjenica da je današnja Hrvatska nastala na temeljima nacifašističke Nezavisne države Hrvatske“.

U saopštenju Linta navodi se da je Split jedan od mnogih gradova u Hrvatskoj gde je tokom devedesetih godina izvršeno brutalno etničko čišćenje Srba i otimanje i uništavanje srpske imovine.

„U Splitu, kao i u ostalim hrvatskim gradovima, od dolaska Tuđmana vlast, a posebno od 1991. godine, počinju masovna otpuštanja Srba sa posla, nasilno izbacivanje Srba iz stanova, bacanje bombi i miniranja srpkih kuća, kafića i restorana, isključivanje telefona Srbima, neizdavanje dokumenata, domovnica, nasilna privođenja Srba u zloglasni splitski logor Lora gđe su brutalno premlaćivani i mučeni na najrazličitije načine i deo njih je ubijen“, kaže Linta.

Srbi su stavljeni van zakona i nisu imali zaštitu jer je vlast Franje Tuđmana imala za cilj stvaranje etnički čiste hrvatske države bez Srba, navodi on.

Linta podseca da se u nasilnom izbacivanju Srba iz njihovih stanova uz pretnje smrću i prebijanja u Splitu posebno istakla takozvana Deveta bojna HOS-a (Hrvatske odbrambene snage).

Pripadnici te jedinice nosili su za vreme rata crne uniforme sa oznakom U i korisitli ustaški pozdrav „Za dom spremni“.

Bojna je osnovana 10. aprila 1991. godine, na dan osnivanja NDH, a Split je 2014. godine podigao spomenik toj ustaškoj jedinici, navodi Linta.

Svakog 10. aprila pripadnici Devete bojne HOS-a okupljaju se u crnim uniformama uz uzvikivanje ustaškog pozdrava i obeležavaju tako osnivanje svoje jedinice.

Tome, kako kaže Linta, iz godine u godinu prisustvuju izaslanici Ministarstva hrvatskih veterana, župan ili zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Gradonačelnik ili zamenik Gradonačelnika Splita.

„Ovo je samo jedan u nizu dokaza da je ustaštvo temelj Hrvatske“, ocenio je Linta.

Izvor: Танјуг

Lintanapad na vaterpolisteHrvatska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva