:

:

TV Most

clock

April 27, 2019   19:27

0

297

Linta: Ne podržavam termin pokolj, genocidne namere u NDH

Predsednik Savez Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da ne podržava odluku Udruženja građana Jadovno 1941, kojom se zločin genocida koji je Nezavisna država Hrvatska (NDH) počinila nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata imenuje kao "pokolj".

Miodrag Linta je naglasio da termin "pokolj" ne ukazuje na "ključnu činjenicu" da je postojala "jasna namera ustaškog režima da srpski narod u NDH bude fizički uništen".

On je u izjavi za javnost istakao da je pitanje imenovanja masovnog stradanja srpskog naroda u NDH velika tema koja se, kako je naveo, ne može rešiti bez ozbiljne i duge diskusije, u kojoj bi učestvovale sve relevantne naučne i stručne institucije i ugledni pojedinci iz Srbije, Republike Srpske i međunarodne zajednice.

Linta je saglasan sa mišljenjem Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS da imenovanje genocida nad Srbima u NDH pojmom "pokolj" neće doprineti internacionalizaciji ove tragične teme i da može da ima negativne posledice, a da na unutrašnjem planu stvara nejasnoće i nedoumice.

On je uveren da je Udruženje građana Jadovno 1941. navedenu aktivnost preduzelo s najboljim namerama tj. da se otkrije istina o stradanju našeg naroda.

Linta smatra da je pojam genocid najprikladniji i najprecizniji termin za "monstruozno istrebljenje i zatiranje" koje je srpski narod doživeo u NDH.

"Svi postupci ustaškog režima nedvosmisleno potvrđuju tezu o postojanju genocidne namere da se srpski narod u NDH potpuno uništi tako što bi se trećina fizički likvidirala, trećina proterala, a trećina nasilno prevela u katoličku veru i pretopila u Hrvate", naglasio je Linta.

On tvrdi da su vlasti NDH u ostvarenju uništenja Srba imale veliku podršku Katoličke crkve i drugih institucija hrvatskog društva.

"Osnovna karakteristika masovnog zločina nad srpskim narodom u NDH je surovost i sadizam, odnosno korišćenje noževa, maljeva i drugog hladnog oružja i uživanje u nepojmljivom mučenju žrtava pre likvidacije", napomenuo je Linta.

Izvor: Танјуг

LintaHrvatskaNDH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva