:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

April 13, 2019   18:57

0

224

Linta: Ne postoji volja hrvatskih vlasti da odbace NDH

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta izjavio je danas da bez odbacivanja ustaštva u Hrvatskoj nije moguće govoriti o dobrim odnosima dve zemlje.

U Jasenovcu su u petak predstavnici Srba, Jevreja, Roma i Udruženja antifašista, održali komemoraciju žrtvama tog zloglanog ustaškog logora u Drugom svetskom ratu, a RTS podseća da je ovo već četvrta godina da se dan proboja logoraša obeležava u dve kolone, pa će hrvatska državna ceremonije biti u nedelju.

Linta je u Jutarnjem dnevniku RTS-a kazao da ne postoji politička volja hrvatskih vlasti da se odbaci ustaška Nezavisna Država Hrvatska (NDH).

"Vi imate činjenicu da predstavnici hrvatske vlasti ponekad javno kažu da je Hrvatska nastala antifašizmom, ali čitava politika praksa u Hrvatskoj pokazuje da je NDH temelj današnje Hrvatske", rekao je Linta.

Prema njegovim rečima, tragična je i činjenica da evropske institucije, Brisel, Berlin i Vašington, ćute na rehabilitaciju NDH i ustaštva u Hrvatskoj, što nije dobro.

Grabar-Kitarović u Jasenovcu dan pre državne komemoracije

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, danas je, kao i ranijih godina, dan uoči državne komemoracije posetila Spomen područje Jasenovac i položila buket belih ruža ispod spomenika.

"Polažući venac u sećanje na žrtve logora Jasenovac i stojeći u tišini uz ovaj kameni cvet, izražavam najdublji pijetet svim žrtvama koje su stradale u logoru. Neka ovo uvek bude samo mesto pijeteta, ali i mesto koje će nas opominjati koliko je važno mlade naraštaje odgajati za mir, zajedništvo i solidarnost među ljudima i narodima", navela je Grabar-Kitarović u memorijalnoj knjizi u Jasenovcu.

Ona je dodala da Drugi svetski rat u Hrvatskoj i danas budi bolna sećanja na brojna stradanja.

"Prošlost ne možemo promeniti, ali budućnost možemo graditi na bolji način, za lepši i humaniji život svih ljudi u Hrvatskoj i širom sveta", napisala je hrvatska predsednica, a prenosi Hina.

Hrvatsku predsednicu sutra će u Jasenovcu na državnoj komemoraciji, kojoj će biti predstavnici Vlade i Sabora, predstavljati šefica njene kancelarije Anamarija Kirinić.

U Spomen parku Jasenovac juče su predstavnici dela manjinskog naroda, koji živi u Hrvatskoj, i udruženja antifašista održali komemoraciju žrtvama tog ozloglašenog ustaškog logora, sa koje je poručeno da dok se ustaški poklič "za dom spremni" ne makne iz upotrebe oni neće učestvovati u državnoj komemoraciji.

Predstavnici manjina i udruženja antifašista u Hrvatskoj četvrtu godinu za redom komemoraciju jasenovačkim žrtvama održali su odvojeno od države zbog nezadovoljstva revizionističkom politikom, minimizaranjem žrtava tog ustaškog logora iz Drugog svetskog rata i glorifikacijom ustaškog režima i NDH Ante Pavelića.

Izvor: Танјуг

Linta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva