:

:

TV Most

clock

Februar 13, 2019   20:23

0

125

Linta o incidentima u Hrvatskoj

Učestala pojava ustaških grafita u Splitu potvrđuje da proustaške snage u Hrvatskoj planski rade na rehabilitaciji genocidne NDH, ocenio je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Miodrag Linta podsetio je na ustaške grafite koji su pojavili u poslednjih tri dana, nakon brutalnog i smišljenog fizičkog napada na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu.

Prema Linti, važno je naglasiti da su u navedenim splitskim naseljima Skalice, Mertojak i Spinut pre rata u značajnoj meri živeli oficiri i podoficiri JNA sa svojim porodicama.

"Početkom rata vojna lica i njihove porodice su nasilno i nezakonito izbacivani iz svojih stanova uz pretnje smrću i fizičke obračune. U otetim stanovima sada žive tzv. hrvatski branitelji koji su realizovali Tuđmanov proustaški projekat stvaranja etnički čiste hrvatske države bez ili sa što manje Srba", smatra Linta.

Ističe kao veliku laž da je "Split za vrijeme bivše Jugoslavije tobože bio projugoslovenski grad" i napominje da su "u Splitu jugoslovenski jedino bili komanda i jedinice JNA, malobrojni Srbi i poneki časni Hrvat".

Kao dokaz, Linta navodi nekoliko činjenica.

"U Splitu i do dolaska Tuđmana na vlast niko nije smio da se šeta Rivom za klupskim obiležjima Crvene zvezde i Partizana i nije bilo preporučljivo da gradom šetaju vojna lica u uniformi JNA", navodi Linta.

Dodaje, takođe, da su u Splitu, Zadru, Šibeniku i dr. postojali ugostiteljski objekti u koje vojna lica nisu smela da ulaze jer nije bilo bezbedno. Podseća da je na poznatom festivalu zabavne muzike u Splitu početkom sedamdesetih godina publika otvoreno iskazivala antisrpstvo i veličala ustaštvo.

"Posle fudbalske utakmice Hajduk - OFK Beograd koja je odigrana septembra 1970. godine u Splitu, besna rulja je automobile sa beogradskim tablicama prevrtala i bacila u more. Tom prilikom rulja je bacila u more i gađala kamenjem četvoricu pitomaca srednje podoficirske škole, starosti oko 15 godina, koji su jedva izvukli živu glavu", naveo je Linta.

Izvor: Танјуг

LintaHrvatska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva