:

:

TV Most

clock

Mart 04, 2020   15:31

0

118

Linta: Pitanje položaja Srba u regionu postaje sve značajnije

U Skupštini Srbije danas su članovi Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i delegacija Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Skupštine RS razgovarali o mogućim oblicima buduće saradnje, te o važnim pitanjima za Srbe u regionu.

Predsednik Odbora Miodrag Linta kazao je da je međuparlamentarna saradnja bitna karika regionalne stabilnosti, te izrazio uverenje da treba nastaviti sa praksom razmene iskustava i mišljenja o svim pitanjima značajnim za srpski narod na ovim prostorima.

On je naveo da se Odbor, između ostalog, bavi očuvanjem veza Srba u regionu i poštovanjem njihovih prava, očuvanjem etniciteta i kulturnog identiteta našeg naroda, kao i stvaranjem uslova za povratak izbeglih Srba u mesta prethodnog prebivališta i zaštitu njihovih prava.

"Odbor za dijasporu i Srbe u regionu nastoji da svojim aktivnostima, a u okviru svojih nadležnosti, doprinese efikasnijem rešavanju problema našeg naroda na ovim prostorima, pri čemu bih posebno istakao značaj kulture sećanja. Nastojimo da podstičemo nadležne državne organe izvršne vlasti da što veću pažnju posvete ovom izuzetno važnom nacionalnom pitanju", kazao je Linta.

Napomenuo je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić napravio veliki iskorak kada je reč o pomoći srpskom narodu u regionu, podsetivši da su 63 opštine u Republici Srpskoj dobile određenu vrstu pomoći naše zemlje.

Pomenuvši nedavnu sednicu Komisije za saradnju dva parlamenta Linta je ocenio da je važno da se ta saradnja učvrsti i proširi, kao i da se dogovore zajedničke aktivnosti.

"Pitanje položaja i perspektive Srba u regionu sve više dobija na značaju, a naš zadatak je da se usmerimo na politiku jačanja kulturnog i duhovnog jedinstva srpskog naroda na ovim prostorima", poručio je Linta.

Predsednik Odbora RS Igor Crnadak ocanio je da su diplomatski odnosi Srbije i Republike Srpske na izuzetno visokom nivou, te dodao da je organizovanjem prve sednice Komisije za saradnju dva parlamenta načinjen važan korak za dalje unapređenje odnosa.

"Nama je veoma značajna podrška koju Srbija pruža Republici Srpskoj u borbi da očuva ono što je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i na tome smo veoma zahvalni", kazao je Crnadak.

Poslanici su predložili moguće oblike buduće saradnje, ističući da su međunarodni susreti i razmena informacija, iznalaženje metoda i sredstava za ostvarivanje zajedničkih ciljeva, kao i traženje međunarodnih prijatelja od posebnog značaja za srpski narod.

Izvor: Танјуг

LintaSrbi u regionu
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?