:

:

TV Most

clock

Mart 26, 2019   18:59

0

176

Linta: Pokrenuti istragu za ratni zločin u Sijekovcu

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta podsjeća da je na današnji dan prije 27 godina u selu Sijekovac kod Broda počinjen prvi ratni zločin prema Srbima na teritoriji BiH.

Zločin su zajedno počinili paravojne hrvatsko-muslimanske formacije i jedinice regularne Hrvatske vojske koje su 3. marta 1992. godine prešle most na rijeci Savi i okupirale opštinu Bosanski Brod, ističe se u Lintinoj izjavi za javnost.

Navedeni zločin je jedan od brojnih dokaza da je Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu s ciljem stvaranja Velike Hrvatske na ustaškim načelima. Tokom hrvatsko-muslimanske okupacije od marta do oktobra 1992. godine na zvjerski način ubijeno je 46 srpskih civila u selu Sijekovac, dodao je Linta.

On je ukazao da je za svirepa ubistva i mučenja Srba u Sijekovcu osuđen samo jedan zločinac i to na sramnu kaznu od 10 godina zatvora.

Navedeni zločin je posebno monstruozan jer su među počiniocima bili komšije Muslimani i Hrvati, što govori o duboko ukorenjenoj mržnji prema Srbima.

Linta ističe da je veliki broj ljudi koji su učestvovali u zločinu u Sijekovcu i dalje na slobodi.

Glavni razlog jeste činjenica da je pravosuđe BiH etnički motivisano i da nije učinilo gotovo ništa da se kazne nalogodavci i izvršioci ovog monstruoznog zločina.

Linta poziva srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istragu za ratni zločin nad srpskim civilima u Sijekovcu i na taj način pošalje jasnu poruku da zločini nad Srbima ne smiju ostati nekažnjeni.

Izvor: Танјуг

Lintaratni zločin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva