:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 21, 2018   20:47

0

227

Linta: Položaj Srba u Vukovaru godinama postaje sve gori

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da položaj Srba u Vukovaru godinama postaje sve gori, što je posledica ponovnog agresivnog đelovanja proustaških snaga, posebno od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju 1.jula 2013. godine.

"Sve je počelo sa hapšenjem 11 Srba iz Trpinje 11. jula 2013. godine od koji je njih 10 pravosnažno osuđeno 2016. godine na zatvorske kazne od 5 do 20 godina u montiranom sudskom postupku. U septembru 2013. godine započeo je u Vukovaru proces razbijanja i skidanja dvojezičnih tabli odnosno još jedan progon ćirilice i srpskog jezika koji je proširio na skoro čitavo krajiško područje", naveo je Linta.

U izjavi za javnost, on ukazuje da danas u Vukovaru nema dvojezičnih tabli što je direktno kršenje Ustava, zakona i međunarodnih obaveza Hrvatske.

Linta ističe da Hrvatska odbija da kazni naredbodavce i počinioce brutalnih ubistava više od 120 Srba koji su stradali u Vukovaru u proleće i leto 1991. godine jer bi time, naglašava, pala u vodu lažna i besmislena teza o velikosrpskoj agresiji.

“Zbog toga, centralna i lokalna vlast odbijaju da se podigne spomenik srpskim žrtvama u Vukovaru. Poslednih meseci pokrenuta je žestoka antisrpska kampanja za procesuiranje ratnih zločina protiv Hrvata u Vukovaru, što je za posledicu imalo nedavno hapšenje i određivanje pritvora za dvojicu vukovarskih Srba, Milana Ivanovića i Vladimira Vezmara, bez ikakvih dokaza”, naveo je on.

Linta kaže da je krajnji cilj proustaških snaga da se pošalke jasna poruka Srbima u Vukovaru i širom Hrvatske, koji neguju svoj nacionalni i verski identitet, da im nema života u ovom gradu i hrvatskoj državi i da im je najbolje da se isele ili asimiluju.

Izvor: Танјуг

Miodrag LintaHrvatskaPoložaj Srba
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva