:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Januar 27, 2019   16:32

0

109

Linta poručio Srbima u Makedoniji da čuvaju srpsko ime

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta poručio je Srbima u Makedoniji da čuvaju srpsko ime, a Srbija će im u tome svestrano pomagati.

Linta je zajedno sa članom Odbora Aleksandrom Markovićem u subotu uveče prisustvovao Svečanoj akademiji u Kumanovu povodom dana Svetog Save, 27. januara, nacionalnog praznika Srba u Makedoniji.

Kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, Linta je istakao da Srbi u Makedoniji i ostalim državama regiona treba da budu jedno od državnih i nacionalnih pitanja, što znači sistematsku i svakodnevnu pomoć i podršku opstanku srpskog naroda na svojim vekovnim ognjištima.

On je rekao da Srbija brine o Srbima u Makedoniji, ostalim državama regiona i dijaspori, navodeći da Ministarstvo kulture i informisanja i Uprava za dijasporu i Srbe u regionu svake godine podržavaju projekte srpskih udruženja i organizacija izvan Srbije s ciljem očuvanja nacionalnog identiteta srpskog naroda i jačanja veza sa maticom.

Svečana akademija je održana u prepunoj sali Narodnog pozorišta u Kumanovu u prisustvu preko 400 Srba i njihovih gostiju. Među brojnim gostima bila je i ambasadorka Republike Srbije u Makedoniji Dušanka Divjak Tomić sa svojim saradnicima.

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali su KUD "Srpski vez" iz Kumanova s folklornom i recitatorskom sekcijom, književnik i režiser iz Novog Sada Dragoslav Bokan sa svojom besedom o Svetom Savi, glumci iz Beograda Tašana Đorđević i Lazar Dubovac, koji su govorili sustihove o Kosovu i Metohiji, i muzički sastav "Đurđevi stupovi".

Izvor: Танјуг

LintaSrbi u MakedonijiSeverna Makedonija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva